Makovky (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Piekla som kysnuté makové a tu je výsledok.

27
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny
  2. Dáme si urobiť kvások. Zatiaľ si pripravíme dalšie suroviny - maslo si pustíme, vajcia oddelíme, mlieko trochu prihrejeme pridáme žĺtka dobre vyšľaháme.Bielka tiež vyšľaháme. Do cesta použijeme 2 vajcia.
  3. Múku preosejeme pridáme cukor, soľ, PDP a vanilkový cukor dobre premiešame. Keď máme kvások - ideme pracovať. Ja vždy miesim na stroji a do stroja dávam nesledovne. Najprv mlieko, žĺtka a pustené maslo.
  4. Potom pridáme múku, kvások a sneh z bielkou.
  5. Vypracujeme cesto.
  6. Cesto miesim 10 minút. Vymiesené a dám ho na 30 minút nakysnúť.
  7. Cesto nakysnuté
  8. Cesto rozdelíme na polovice, urobíme si šúlok.
  9. Krájame asi na 5 cm pásiky, ktoré zošúľame.
  10. Rozšľaháme si vajíčko do ktorého pridáme 1 PL mlieka. Do druhej nádoby si dáme mak. Ten si pridávajte pomaličky.Ja som na všetko minula asi 100-120 g. A ideme obaľovať. Najprv do vajíčka potom do maku.
  11. Dávame na plech. Keď máme plný plech začneme strihať.
  12. Keď máme nastrihané tak si ich po prekladáme na pravo na ľavo a necháme ešte 20 minút kysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Pečieme 30 minút na 175 stupňov. Samozrejme rúru si predhrejeme a ja mám teplovzdušnú rúru. Tak sa každá musíte prisposobiť k svojej rúre.
  13. Upečené
  14. Ešte jeden pohľad. Prajem dobrú chuť.