Sladké pečivo
Sladké pečivo

Makové vence fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 8. apríla 2017
Makové vence (fotorecept)
Foto: cesminaz

Sladké kysnuté vence :-)

8 ks
porcií
30 minút
na 190 °C

Suroviny

500 g
500 g
200 g
1 bal
150 g
100 g
1 ks
cca 4,25 dl vlažná
30 g čerstvé
1,5 PL
3 PL (Pekmez)
Na potretie:
1 ks
kúsok
Na posypanie:
1 dl
2 bal
1-2 PL




Postup

  1. 1

    Do misky dame obe múky, práškový cukor, vanilkový cukor, sol a celé premiešame lyžicou. Potom pridáme spustené maslo, jogurt,3 PL melasy (nemusí byť),1 žltok a droždie rozmiešané vo vode (v 3 dl vlažnej vody rozmiešame droždie s 1 KL cukru). Zvyšnú vlažnú vodu cca 1,25 dl dolievame postupne, ako vypracúvame cesto. Cesto má byť mäkké, čiže od polomäkkého mäkšie :-) Poprášime ho múkou a trochu premiesime do tvaru bochníka. Vrch poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste kysnúť 2-2,5 hodiny. Cesto potrebuje viacej času ,lebo je v tom len 30 g droždia...

    Makové vence (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku. Najprv ho rozťapkáme a následne rozválkame do tvaru obdĺžnika hrubky 8mm. Krájatkom na pizzu ho pokrájame na 16 pásikov hrúbky 1,5-2cm. Vlastne aby boli približne rovnakej hrubky a do páru.

    Makové vence (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pracujeme s dvomi pásikmi, ktoré po jednom najprv prekrútime, potom ich konce spojíme/stlačíme a následne ich prepletieme. Prepletené cestá spojíme tak, aby sme získali veniec :-)

    Makové vence (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vence pokladieme na plech s pečiacim papierom a natrieme ich bielkom. Každý veniec potom natretou, bielkovou stranou otočíme do maku zmiešaného s vanilkovým a hnedým hrubozrnným cukrom. Ide to velmi lahko :-) Veniec obrátime a potom znova položíme na plech a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minut. Treba si to sledovať, čas je len informatívny.

    Makové vence (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vence sa krásne upiekli :-)

    Makové vence (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte horúce, hned ako som ich vybrala z rúry, som ich na vrchu potrela maslom tam, kde nebol mak. Z tejto dávky vyjde 8 väčších vencov.

    Makové vence (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vence sú výborné. Nie sú príliš sladké, ale sú velmi chutné. Môžu sa jesť takto samotné s mliekom, čajom alebo ku káve. Ale aj natreté s maslom, džemom alebo medom :-)

    Makové vence (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

sara8
Nádherné, ako vždy. Veľmi inšpiratívne, zajtra robím, len nemám doma melasu...
salinka
Pred chvíľou som v komentároch dochválila tvoje briošky a pogača a zase toto. Mám inšpiráciu na zajtra.
salinka
Neviem, prečo mi rozdelilo komentár na viac častí. Asi, že ti opakovane ďakujem
cesminaz
@Sara8 dakujem :-) Nevadí ked nemas melasu.Ja tiež raz dám,raz nie.Výborné su tak či tak. @Salinka :-))) možno. Som rada,ze sa ti aj toto pečivo páči.Dakujem za milé slová :-)
luwinka
Veľmi pekne sa ti vydarili , už len na pohľad je vidieť že sú mäkučké.
denyany
Krásne! Zas niečo nové od teba. Čím nahradiť melasu?
haji
Krásná práce, věnce jako vyšité, vůně se táhne až k nám! Šikovná a neúnavná! Díky za receptík i precizní postup pletení!!
soniatko
skvely recept... krasna praca s cestom... mnam za mna 5 hviezd milujem taketo recepty :)
zolik
taketo lubim. a velmi. ozaj k zakusnutiu.
cesminaz
@Terinka55 @Haji @Pivonka @Soniatko @Zolik dakujem vam za milé komentare :-) Tesi ma,ze vas toto pečivo zaujalo. @Denyany neviem čím :-/ ale ako som uz vyssie aj @Sara8 pisala,ak melasu vynechas nieje žiadny problem.Tie 3pl zas niesu až tak vela,aby tam robili rozhodujucu chut :-) @Luwinka dakujem :-) Ano sú mäkké,ale predsa nie ako vata,kedze su pol na pol polohruba a hladka muka.Konzistencia cesta je trocha ina,nez len z hladkej.Ale su velmi dobré :-)
marienka44
Milá Cesminaz, páči sa mi recept, určite vyskúšam. Je to vhodné aj teraz na Veľkú noc ? Zaujíma ma, odkiaľ recept pochádza. Gratulujem k peknému a chutnému dielu.
jack
Veľmi pekne si napiekla Cezminka.Vence sú ukážkové,viem si ich predstaviť aj také mini,rovno jeden do ruky a hotovo.:-))))
klukodvody
Jako většinu Tvých receptů mám uložené a moc se to bude teď hodit. Nahradím tím Jidáše a na to že nemám melasu se ptát nebudu, už jsi odpověděla jinde. Srdečně oba zdravíme a díky.
kukulienka71
ja by som im aj dvere ráno otvorila, ak by sa k nám dokotúľali:-)) usilovná a šikovná, pozdravujem ťa a chválim.
cesminaz
@Mitzy dakujem :-) @Frezia :-) to hadam nie,ale dakujem si milá. @Klukodvody tak nech sa ti vydaria a nech vam chutia :-) Pozdravujem. @Kukulienka :-)) otvor,možno sa prekvapíš ;-) Dakujem za tvoju pochvalu a krasny den ti zelám :-) Mila @Jack aj takto si ten veniec vieš chytit do ruky :-) Priemer venca je 13-14cm,taký presne pre jednu osobu :-) Ale pravdaze si môzes urobit aj menšie.My sme uz na takuto velkost zvyknuty a takto nam chutia.My si z neho lámeme a tak po kuskoch davame do úst ;-) Milá @Marienka44 dakujem za pochvalu a milé slová,som rada ze sa vence pácia.Či sa hodia na velku noc,si musiš usudit sama :-) Každy pečie a chystá niečo iné.Čo sa tyka receptu,mám tu jeden na sezamové vence "Simit" a tak som to trošku pozmenila a spravila makové vence :-) Pekny den prajem.
duskousko
Musim len znovu a znovu konstatovat, ze ste PANI KUCHARKA!!! Vsetko, co som doposial od Vas cital (a si aj odlozil..) su fantasticke recepty, reprezentujuce cit a vedomosti pre suroviny aj kuchynu! Obdivujem UMELKYNU za aku Vas vo vsetkej ucte, povazujem!
Prajem vela zdravia, energie a radosti z varesina...-;)!
cesminaz
@Duskousko (10.4.2017 18:50)

:-) Dakujem velmi pekne za taky mily komentar.Umelkyňa urcite nie som :-) ,ale v kuchyni sa snažím.Človek sa stále niečo priučí.Tesim sa,ze sa ti moje recepty páčia :-) Prajem tiež vsetko dobré. @Ancicka :-) dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia