Makové palacinky so slivkovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: havino

Nie len lokše s makom sú vynikajúce, ale aj palacinky. Keď som ich zbadala na stránke No salty, vyskúšala som a odporúčam. Jednoduché, ale naozaj tak dobréé.

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín na palacinky vymiešame hladké cesto, alebo si palacinky urobí každý podľa svojho receptu a pridá mak, nemusí byť, ja som dala aj prvý krát, aj druhý krát. Ked makové, tak makové. Cesto necháme pol hodiny odležať. Gramáž cukru nepíšem zámerne, každý podľa vlastnej chuti. Tieto na foto sú zo špaldovej múky a použitý xylitol a stévia. Takže s váhou cukru by som zavádzala.
  2. Mak na plnku zaparíme vriacim mliekom, pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, mletú škoricu a dve polievkové lyžice slivkového lekváru. Nie je na škodu aj pár kvapiek rumu. Ja som dnes nedávala. Pridávam do makovej plnky niekedy aj štipku perníkového korenia, ale slivkový lekvár mám už s perníkovým korením varený, resp.pečený, takže je dosť ním prevoňaný. Vymiešame na redšiu plnku.
  3. Slivky na omajdu dáme do panvice, podlejeme trochu vody, pridáme cukor, podľa sladkosti sliviek. Ja som mala sterilizované vo vlastnej šťave aj s celou škoricou. Použila som šťavu z nich. Pridáme mletú škoricu, vanilkový cukor. Necháme prevrieť pokiaľ sa slivky mierne nerozvaria, kúsky sliviek nech zostanú. Počas varu poprášime maizenou a premiešame, zahustíme šťavu. Necháme na teplej platni, medzi tým upečieme palacinky, natrieme makovou plnkou a pofŕkame slivkou omáčkou.
  4. Ja som ich jedla za jazdy, bez príboru, chuť je chuť, zobrala pol palacinky, namočila do omáčky, odhryzla a opakovala. Sú fakt dobré, echt makové. Dobrú chuť.