Makové mlieko
Makové mlieko

Makové mlieko

evani - fotkaevani, 17. apríla 2018
Makové mlieko
Foto: evani

Kto pije rastlinné mlieka, vie že v obchode, sú prekérne drahé, doma si môžete za pár centíkov vyrobiť vlastné, čerstvé. Toto konkrétne je makové. Zobraziť celý popisKto pije rastlinné mlieka, vie že v obchode, sú prekérne drahé, doma si môžete za pár centíkov vyrobiť vlastné, čerstvé. Toto konkrétne je makové. Mak obsahuje množstvo bielkovín, vláknin, tukov, vitamín E. Je bohatý na železo, horčík a predovšetkým vápnik.

Suroviny

100 g
850 ml




Postup

  1. 1

    Mak zalejeme odmeraným množstvom vody a necháme asi tak 2-3 hodiny stáť pri izbovej teplote.

  2. 2

    Po uplynutí doby prelejeme obsah nádoby aj s makom do mixéra a nápoj mixujeme pri najvyšších otáčkach asi 2-3 minúty. Makový nápoj sa bohato napení uvoľneným tukom a podstatne zosvetlí.

  3. 3

    Pri prvom cedení je vhodné sitko premiešať lyžičkou, aby sme proces filtrácie urýchlili , ale pri ďalšom už len prelievame. Scedenie opakujeme viackrát, ak chceme mať nápoj čo najviac čistý.

Diskusia k receptu

bubaya
Makové som ešte ani nepila, ani nevidela. Vyskúšame, ochutnáme. Mne by ani nevadilo, že sú tie rastlinné mlieka drahé, niekedy človek nemá čas mixovať a cediť nejaké plodiny. Ale kúpila som kokosové, a bolo tam vitamínov, cukrov a kadejakých pridaných sajrajtov, a to bolo od dobrej značky a ešte aj bio. O sójovom ani nehovorím, tam je ešte aj kazeín - bielkovina z kravského mlieka. Človek musí byť ako jastrab, ani na bio a dobrú značku sa nedá spoľahnúť. Vďaka za tip.
bubaya
@Tiginko (17.4.2018 17:59)

Je tam debata o bezpečnosti maku, tak som trochu porešeršovala. Mak siaty, ktorý sa používa v kuchyni, obsahuje minimálne množstvo morfínu a kodeínu. Každá ďalšia kuchynská úprava jeho množstvo ešte znižuje. Kto sa bojí morfínu, nech opláchne mak pred namočením v horúcej vode. Takže aj mamičky môžu v normálnom množstve malým deťom makové mlieko dávať. Makové mlieko sa v ľudovej medicíne používalo ako zvhlčovač, napríklad pri suchom kašli, alebo pri problémoch s prehĺtaním. Už je mak namočený.
lilyre
Makové mlieko som ešte nepila, ani nepripravovala, super nápad, kupujem kokosové mlieko, ktoré pridávam do mixovaných "zdravých" nápojov, takto si urobím mlieko sama. A bude určite dobré, prečítala som všetko, čo som našla o tejto téme . Vďaka a pekný deň všetkým varecháčom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia