Makové laskonky
Makové minilaskonky s malinovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: siuuu
Vedela som, že tento recept vyskúšam hneď ako som ho videla na nete. Dôvodom boli sušené bielky a ovocná plnka.* Chcela som vedieť či sa mi zo sušených bielkov podaria a ako budú chutiť, a mám rada ovocné dezerty. Zmenila som plnku - pretože milujem maliny. Výsledok predčil moje očakávania - chuťovo sú skvostné, ideálne na leto.
40 porcií |
40 minút príprava |
15 + 60/70 minút na 130/90 °C |
Postup- Na korpusy v mise kuchynského robota (alebo v inej mise ak budete používať ručný šľahač) metličkou zmiešame sušené bielky a vodu tak, aby v zmesi neboli žiadne hrudky. Misu umiestnime do robota a šľaháme na strednej až vyššej rýchlosti za postupného pridávania kryštálového cukru pokiaľ nemáme pevné špičky. Zapneme rúru, nastavíme teplotu 130 °C.
Vo vhodnej mise zmiešame mleté mandle, práškový cukor a mletý mak.
- Do snehu stierkou vmiešame mandľovo-makovo-cukrovú zmes. Pomocou formy na minilaskonky a pevnej stierky zmes nanesieme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Formu odstránime a plech vložíme do zohriatej rúry, pečieme pri teplote 130 °C 15 minút. Potom teplotu znížime na 90 °C, do dvierok rúry vložíme zloženú utierku (aby mohla unikať para z rúry) a takto pečieme (sušíme) 60 - 70 minút. Po upečení som papier na pečenie stiahla z horúceho plechu a po cca 10 minútach boli korpusy vychladnuté a pripravené na plnenie.
- Krému som sa trocha bála, pretože doteraz som nikdy nerobila bielkovo-maslový krém a čítala som, že mnohým jeho chuť nevyhovuje. Ale nevyskúšaš - nezistíš. Tak som vyskúšala a musím povedať, že tento ochutený malinami chutí po odležaní a stuhnutí naozaj skvostne. Vôbec nepôsobí ťažkým maslovým dojmom, je naozaj svieži a chuťovo veľmi lahodný. Ako chutí čistý biely neviem, ale tu maliny odviedli kusisko roboty.
Postup pri základe krému je v podstate identický ako pri korpusoch. Na krém v mise kuchynského robota (alebo v inej mise ak budete používať ručný šľahač) metličkou zmiešame sušené bielky a vodu tak, aby v zmesi neboli žiadne hrudky. Misu umiestnime do robota a šľaháme na strednej až vyššej rýchlosti za postupného pridávania práškového cukru pokiaľ nemáme pevné špičky. Množstvo práškového cukru som v originál recepte, ktorý som si uložila ja nenašla, ani v komentároch, tak som odhadom použila na polovičnú dávku 100 g. Keď sú bielky s cukrom vyšľahané, postupne po kúskoch zašľahávame mäkké maslo. Množstvo masla v recepte tiež nebolo, ale našla som ho v komentároch (200 g masla na celú dávku, do polovičnej dávky som použila 100 g). V určitej fáze sa vám bude zdať, že sa krém zrazil, ale treba šľahať ďalej (ja som na cca 10 - 15 sekúnd šľahala pri maximálnej rýchlosti), a krém bude krásny hladký a nadýchaný ako píše autorka v recepte. V tejto fáze pridáme vanilku aj extrakt, vyšľaháme a nakoniec zašľaháme prach z lyofilizovaných (mrazom sušených) malín. Dá sa kúpiť aj hotový prach, ale je o dosť drahší ako sušené maliny, preto som ja maliny rozmixovala na prach doma, aj keď možno nie taký jemný ako sa predáva, ale prípadné drobné kúsky mi v kréme nevadili, alebo môžete rozmixované maliny preosiať, ale potom treba použiť vyššiu gramáž malín, aby ste vo výsledku dosiahli 40 g prachu. Ja som pridala aj trocha červenej potravinárskej farby, lebo maliny nezafarbili krém na červeno, ale skôr na ružovo. Hotový krém som dala do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nechala som ho v chladničke čiastočne stuhnúť. Treba vystihnúť konzistenciu kedy krém nie je úplne mäkký (tiekol by) ani úplne stuhnutý (neprešiel by cez špičku).
- Keď máme hotový krém, pripravíme si makovú vložku. Môžete samozrejme použiť klasickú makovú náplň, ale ja mak až tak veľmi nemusím, preto som zvolila túto sviežu makovo-džemovú, doplnenú rumovou arómou. Na vložku som jednoducho zmiešala malinový džem (aktuálne mám malinovú nátierku, či pomazánku z Lidl a je výborná, lepšia ako džem, pretože obsahuje viac ovocia a je bez jadierok) s mletým makom (množstvo podľa chuti) a prevoňala som ju trochou rumovej arómy, ktorá sa k maku aj malinám hodí. Aj túto zmes som dala do cukrárskeho vrecka, pretože pomocou vrecka sa oveľa lepšie nanáša.
- Keď máme všetko na plnenie pripravené, môžeme plniť. Spárujeme si korpusy, na polovicu korpusov nanesieme malinový krém a do stredu navrch strekneme makovo-malinovo-rumovú zmes. Priklopíme čistými polovicami korpusov bez krému, zľahka pritlačíme, uložíme do uzatvárateľnej krabice a dáme do chladničky stuhnúť.
- Po stuhnutí môžete ale samozrejme nemusíte ozdobiť. Ja som zdobila. Rozpustila som nad parou bielu čokoládu, ktorú som dala do cukrárskeho vrecka a nechala vychladnúť - pozor, nesmie stuhnúť. Po vychladnutí som na stuhnuté laskonky nastriekala čokoládu a hneď som na čokoládu sypala mak a drvené sušené maliny. V uzatvárateľnej krabici skladujem v chladničke. Odporúčam nechať v chladničke cez noc, aby sa krém spojil s korpusmi. Korpusy zo sušených bielkov sú zvyčajne (aspoň pri makrónkach) suchšie a pevnejšie ako tie z čerstvých bielkov.
- Recept nájdete aj na mojom blogu https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2025/07/makove-mini-laskonky-s-malinovym-kremom.html
|