Makové laskonky

Makové minilaskonky s malinovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Vedela som, že tento recept vyskúšam hneď ako som ho videla na nete. Dôvodom boli sušené bielky a ovocná plnka.* Chcela som vedieť či sa mi zo sušených bielkov podaria a ako budú chutiť, a mám rada ovocné dezerty. Zmenila som plnku - pretože milujem maliny. Výsledok predčil moje očakávania - chuťovo sú skvostné, ideálne na leto.

40
porcií
40 minút
príprava
15 + 60/70 minút
na 130/90 °C

Suroviny

Postup

  1. Na korpusy v mise kuchynského robota (alebo v inej mise ak budete používať ručný šľahač) metličkou zmiešame sušené bielky a vodu tak, aby v zmesi neboli žiadne hrudky. Misu umiestnime do robota a šľaháme na strednej až vyššej rýchlosti za postupného pridávania kryštálového cukru pokiaľ nemáme pevné špičky. Zapneme rúru, nastavíme teplotu 130 °C. Vo vhodnej mise zmiešame mleté mandle, práškový cukor a mletý mak.
  2. Do snehu stierkou vmiešame mandľovo-makovo-cukrovú zmes. Pomocou formy na minilaskonky a pevnej stierky zmes nanesieme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Formu odstránime a plech vložíme do zohriatej rúry, pečieme pri teplote 130 °C 15 minút. Potom teplotu znížime na 90 °C, do dvierok rúry vložíme zloženú utierku (aby mohla unikať para z rúry) a takto pečieme (sušíme) 60 - 70 minút. Po upečení som papier na pečenie stiahla z horúceho plechu a po cca 10 minútach boli korpusy vychladnuté a pripravené na plnenie.
  3. Krému som sa trocha bála, pretože doteraz som nikdy nerobila bielkovo-maslový krém a čítala som, že mnohým jeho chuť nevyhovuje. Ale nevyskúšaš - nezistíš. Tak som vyskúšala a musím povedať, že tento ochutený malinami chutí po odležaní a stuhnutí naozaj skvostne. Vôbec nepôsobí ťažkým maslovým dojmom, je naozaj svieži a chuťovo veľmi lahodný. Ako chutí čistý biely neviem, ale tu maliny odviedli kusisko roboty. Postup pri základe krému je v podstate identický ako pri korpusoch. Na krém v mise kuchynského robota (alebo v inej mise ak budete používať ručný šľahač) metličkou zmiešame sušené bielky a vodu tak, aby v zmesi neboli žiadne hrudky. Misu umiestnime do robota a šľaháme na strednej až vyššej rýchlosti za postupného pridávania práškového cukru pokiaľ nemáme pevné špičky. Množstvo práškového cukru som v originál recepte, ktorý som si uložila ja nenašla, ani v komentároch, tak som odhadom použila na polovičnú dávku 100 g. Keď sú bielky s cukrom vyšľahané, postupne po kúskoch zašľahávame mäkké maslo. Množstvo masla v recepte tiež nebolo, ale našla som ho v komentároch (200 g masla na celú dávku, do polovičnej dávky som použila 100 g). V určitej fáze sa vám bude zdať, že sa krém zrazil, ale treba šľahať ďalej (ja som na cca 10 - 15 sekúnd šľahala pri maximálnej rýchlosti), a krém bude krásny hladký a nadýchaný ako píše autorka v recepte. V tejto fáze pridáme vanilku aj extrakt, vyšľaháme a nakoniec zašľaháme prach z lyofilizovaných (mrazom sušených) malín. Dá sa kúpiť aj hotový prach, ale je o dosť drahší ako sušené maliny, preto som ja maliny rozmixovala na prach doma, aj keď možno nie taký jemný ako sa predáva, ale prípadné drobné kúsky mi v kréme nevadili, alebo môžete rozmixované maliny preosiať, ale potom treba použiť vyššiu gramáž malín, aby ste vo výsledku dosiahli 40 g prachu. Ja som pridala aj trocha červenej potravinárskej farby, lebo maliny nezafarbili krém na červeno, ale skôr na ružovo. Hotový krém som dala do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nechala som ho v chladničke čiastočne stuhnúť. Treba vystihnúť konzistenciu kedy krém nie je úplne mäkký (tiekol by) ani úplne stuhnutý (neprešiel by cez špičku).
  4. Keď máme hotový krém, pripravíme si makovú vložku. Môžete samozrejme použiť klasickú makovú náplň, ale ja mak až tak veľmi nemusím, preto som zvolila túto sviežu makovo-džemovú, doplnenú rumovou arómou. Na vložku som jednoducho zmiešala malinový džem (aktuálne mám malinovú nátierku, či pomazánku z Lidl a je výborná, lepšia ako džem, pretože obsahuje viac ovocia a je bez jadierok) s mletým makom (množstvo podľa chuti) a prevoňala som ju trochou rumovej arómy, ktorá sa k maku aj malinám hodí. Aj túto zmes som dala do cukrárskeho vrecka, pretože pomocou vrecka sa oveľa lepšie nanáša.
  5. Keď máme všetko na plnenie pripravené, môžeme plniť. Spárujeme si korpusy, na polovicu korpusov nanesieme malinový krém a do stredu navrch strekneme makovo-malinovo-rumovú zmes. Priklopíme čistými polovicami korpusov bez krému, zľahka pritlačíme, uložíme do uzatvárateľnej krabice a dáme do chladničky stuhnúť.
  6. Po stuhnutí môžete ale samozrejme nemusíte ozdobiť. Ja som zdobila. Rozpustila som nad parou bielu čokoládu, ktorú som dala do cukrárskeho vrecka a nechala vychladnúť - pozor, nesmie stuhnúť. Po vychladnutí som na stuhnuté laskonky nastriekala čokoládu a hneď som na čokoládu sypala mak a drvené sušené maliny. V uzatvárateľnej krabici skladujem v chladničke. Odporúčam nechať v chladničke cez noc, aby sa krém spojil s korpusmi. Korpusy zo sušených bielkov sú zvyčajne (aspoň pri makrónkach) suchšie a pevnejšie ako tie z čerstvých bielkov.
  7. Recept nájdete aj na mojom blogu https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2025/07/makove-mini-laskonky-s-malinovym-kremom.html