Makové koláčiky s citrónovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: jatanika

Orechov tohto roku niet, tak ponúkam chutnú alternatívu na vianočné pečenie. Teda pre tých, čo majú radi mak. Koláčiky nemusia odstáť, ostávajú mäkké.

Postup

  1. Suroviny na cesto navážime, dáme do misy.
  2. Vymiesime hladké cesto. Ja miesim maslové cestá ručne, aby sa tuk príliš nezohrial. Tak sa s nimi dá pracovať bez odstátia v chlade.
  3. Rozvaľkáme na hrúbku 3 - 4 mm a vykrajujeme kolieska alebo iné tvary.
  4. Rozložíme na plech. Kolieska sa do šírky neroztekajú, môžu byť dosť nahusto. Upečieme. Ja som piekla pri 180 stupňoch asi 15 minút (odhadom... čestne priznávam, že takmer nikdy si nespomeniem, aby som čas pečenia stopla, pozerám cez okienko príp. do rúry, ak to cesto dovolí). A občas mením aj teplotu podľa aktuálnej situácie. Pridám, uberiem... Koláčiky necháme vychladnúť. Koláčiky ostávajú po upečení mäkké. Netreba ich pripravovať v predstihu. Z tejto dávky mi vyšlo 105 koláčikov vykrojených kolieskom s priemerom 5 cm.
  5. Pripravíme si suroviny na krém. Ja som robila dvojnásobnú dávku krému (aj do citrónovej tehly), preto je surovín viac.
  6. Z prášku zlatý klas a mlieka uvaríme hustý puding. Maslo vymiešame s cukrom. Citrón si vytlačíme. Kôru nastrúhame, alebo použijeme sušenú a drvenú.
  7. Puding za občasného premiešania vychladíme. Postupne ho zapracujeme do maslového krému spolu s citrónovou šťavou a kôrou. Vypracujeme hladký krém.
  8. Krémom naplníme vychladené makové kolieska.
  9. Na polevu dôkladne vymiešame cukor s citrónovou šťavou a lyžicou vriacej vody. Dozdobíme kolieska. Toto je sl
  10. Na bežný deň. Bez plnky a polevy. Makové keksy.