Makové koláče
Makové hrebene z tvarohového cesta bez lepku
Autor receptu: novalim
Bez makových koláčov by azda Vianoce ani nemohli byť. Táto úžasná plodina, tradičná nielen pre slovenské Vianoce, ponúka
veľa možností využitia pri pečení.* Dôkazom je aj náš recept na makové hrebene bez lepku. Lahodné tvarohové cesto sme
pripravili z našej bezgluténovej múky Promix UNI. Makovú plnku sme doladili slivkovým lekvárom a citrónovou kôrou, ktorá
prevoňala celú kuchyňu. Tento recept proste musíte vyskúšať.
16 ks porcií |
60 (+ chladenie) minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup
- Do väčšej misy dáme všetky suroviny na cesto. Najprv premiešame varechou a potom ručne vypracujeme kompaktné cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny (pokojne však aj cez noc).
- Na plnku vlejeme do hrnca mlieko, pridáme mak, oba cukry a privedieme do varu. Za stáleho miešania varíme, kým náplň nezhustne. Odstavíme, primiešame lekvár a nastrúhanú citrónovú kôru.
- Odpočinuté cesto rozdelíme na polovice. Každú polovicu ešte trochu ručne premiesime a vyvaľkáme na obdĺžniky s rozmermi približne 28x16 cm. Radielkom potom každý rozdelíme na 8 malých obdĺžnikov (urobíme 1 rez cez polovicu horizontálne a 3 rezy vertikálne - vznikne nám 8 obdĺžnikov s rozmermi asi 7x8 cm). Do každého obdĺžnika teraz v strede urobíme ostrým nožíkom 6-7 rezov tak, aby sme neprerezali okraje. Rezy by mali byť vzdialené od seba asi 0,5 cm.
- Na rezy v strede nanesieme plnku a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Preložíme na polovicu a okraje pritlačíme k sebe. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne prehneme do tvaru rožteka, aby bolo vidieť makovú plnku.
- Povrch potrieme vajíčkom a posypeme nemletým makom. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme na 180 °C do zlatista 20-25 minút. Po upečení vyberieme z rúry a ihneď pofŕkame vodou. Necháme mierne vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.