Drobné pečivo
Drobné pečivo

Makové gombíky

hame - fotkahame, 29. novembra 2017. Komerčný recept.
Makové gombíky
Foto: hame

Mak je naša domáca superpotravina a pri tohtoročnom vianočnom pečení nesmie chýbať. Milujeme ho nielen pre jeho chuť, ale aj pre vysoký obsah vápnika, Zobraziť celý popisMak je naša domáca superpotravina a pri tohtoročnom vianočnom pečení nesmie chýbať. Milujeme ho nielen pre jeho chuť, ale aj pre vysoký obsah vápnika, ktorý medzi potravinami nemá konkurenciu. A navyše, v cukrovinkách vyzerá báječne.

12
porcií
15 minút
príprava
15 minút
na 150 °C

Suroviny

150 g
120 g mletý
120 g
125 g
1 ks
4 PL




Postup

  1. 1

    Múku premiešame s makom. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a s vajíčkom, pridáme sypké suroviny. Vypracujeme cesto. Potom ho zabalíme do fólie a necháme aspoň pol hodiny odpočívať v chlade.

  2. 2

    Z vychladeného cesta oddeľujeme kúsky a rukami tvarujeme guľôčky s priemerom zhruba dva centimetre. Dávame ich na plech vyložený papierom na pečenie, sploštíme prstami a do stredu každej guľôčky urobíme jamku. Môžeme aj prstom, no ešte súmernejšie je to s obráteným koncom varešky. Do každej jamky dáme trochu lineckej ovocnej zmesi.

  3. 3

    Vložíme do rúry predhriatej na 150 °C a pečieme asi 15 minút.

Diskusia k receptu

pivonka
Takéto som už robila, ale si porovnám dávky jednotlivých ingrediencíí. Netreba vaľkať, vykrajovať, lepiť, je to fajn.
haji
@Pivonka (29.11.2017 15:49)
Mluvíš mi z duše, takové dobroty jsou nejlepší. Bezva receptík!
bubaya
Ja by som tam dala slivkové povidla, to by bola bašta. Veľmi inšpiratívny recept,zatiaľ 19. v poradí pre tohtoročné vianočné pečenie.
luss44
páčia sa mi, makové ja teda môžem a mám svoj višňový džem, hodí sa k nim. A to som sa opäť zapovedala že nebudem veľa piecť...
luss44
@Bubaya (29.11.2017 20:21)

:)))) veru tak. A dnes som narátala 5 druhov, ktoré určite musia byť. A toť, makový... číslo šesť :)
1x bubaya
afataga
Baby co ste sa zdiveli? :-), naco 19 druhov? Ja robim dva - jedno drobne pecene a druhe nepecene a staci.
Ale aj mne sa tento rcp. paci, ale isto ho nejdem realizovat v blizkej dobe, ulozim a urobim, ked budem velka :-).
paeva
recept ukladám, príležitostne vyskúšam, makové môžeme.
chcela som sa spýtať: keď napečiete niekoľko druhov, je jedno či päť alebo pätnásť, odoláte nejesť? teraz je menej pohybu a viacej kalórií. ach jaj.
bubaya
@Afataga (30.11.2017 13:32)

Nepečiem, nezdivela som, ani sa nezbláznila. Len som si povedala, že tohto roku upečiem niečo nové, iné. Zatiaľ do užšieho výberu postúpilo 19 receptov. A každý deň príde aspoň jeden nový, čo sa mi zas páči. Asi to dopadne tak, že upečiem, ako posledných 30 rokov zas to isté, a tiež si odložím tie recepty, až budem veľká.
bubaya
@Paeva (2.12.2017 19:17)

Ja mám dosť pohybu a snažím sa ubrať zas niekde inde, keď mlsám sladkosti. Ale riadim sa jedným heslom: Nie je zlé, keď priberieš medzi Vianocami a Novým rokom. Problém je, keď priberieš medzi Novým rokom a Vianocami. To sa mi zatiaľ darí.
havino
podobné mám uložené v KK, kuknem ich, aj som také piekla už, páčia sa mi
@Bubaya , som sa zasmiala z chuti, ako u mňa, tolko vyberám recepty, tolko zapisujem, ukladám a skončím zas s tými istými čo každý rok a nie už jeden rok, kde tu je niečo nové, ale maximum obmena klasiky :-) , zajtra začínam, ak stihnem síce, od @sovka62 medový závin a perníky
fiesta
Prosím ta, co je zmes linecka od Hame? Dá sa to nahradiť aj múkou? Ďakujem.
redakcia
@Fiesta (3.12.2017 11:57)

Je to džem Ovocná zmes, ktorý je aj na úvodnej fotografii. Nahradiť môžete akýmkoľvek obľúbeným džemom.
tinu
Super receptík, určite budem robiť, len sa chcem spýtať koľko to asi vydrží ?? Keby to robím v tomto týždni vydrží to do vianoc ?? Samozrejme nerátam to že by sa to zjedlo skôr... ale to či sa to pokazí alebo nie... Ďakujem...
luss44
Vyskúšané a výborné sú. Trochu sa mi rozliezli, nie sú guľatučké ako by asi mali byť, ale chuťovo super s tým džemom, chrumkavé. Pochybujem, že vydržia do Vianoc, ale zase je to rýchlovka, ľahko sa napečú znovu. Vyšiel mi presne jeden plech.


pacik
Robila som ich so slivkovým lekvárom a tiež sa mi rozliezli. Ale sú výborné :-)
luss44
@Pacik , my sme ich už skoro všetky pojedli, tak sú dobré :) do Vianoc urobím ešte jednu dávku.
pivonka
Sú výborné! Dala som maslo a povidla (sllivkový lekvár) a sú krásne krehké. Nie sú presladené a hóódne makové. Odporúčam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia