Maková torta

Maková torta s bielou čokoládou a višňami v rume

Autor receptu: theflyingbaker

Ďalšia pre kolegov...* tentokrát oslavoval náš technik - Magneto. Typické pre neho sú jeho crocsy a cigaretka musí byť. Tak to dostal všetko na tortu :-)

12-15
porcií
80 minút
príprava
30-40 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Višne zlejeme zo šťavy (tú si odložíme bokom) a naložíme ich na noc do rumu.
  2. Korpusy: Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Pridáme preosiatu múku, mletý mak, škoricu a kypriaci prášok. Premiešame a zjemníme mliekom.
  3. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Opatrne ho zapracujeme do makového cesta. Cesto vylejeme do dvoch okrúhlych papierom vystlaných foriem na pečenie s priemerom 20 cm. Pečieme pri 175 °C približne 30-40 minút – kým nie je špáradlo po pichnutí úplne suché.
  4. Korpusy necháme vychladnúť a potom prerežeme na polovicu.
  5. Krém: Bielu čokoládu rozpustíme nad vodnou parou a necháme vychladnúť. V kuchynskom robote vyšľaháme mascarpone so smotanou na šľahanie a potom postupne prilievame počas šľahania bielu čokoládu. Nakoniec ešte primiešame trochu vanilky.
  6. Prekrojené korpusy napustíme šťavou z kompótu. Potrieme vrstvou krému a doň vtlačíme višne, ktoré sme si zliali z rumu. Zvyšok krému použijeme na okraje a na vrch torty. Tortu nakoniec ešte obsypeme zmesou mletého a nemletého maku. Vrch ozdobíme každý podľa seba.