Maková torta bez múky s makovou plnkou s DIA cukrom

Autor receptu: darinkab

Dobrý deň priatelia, tento recept mám od môjho priateľa Vladka a piekla som ho prvý krát vo februári r. 2011 na moje narodeniny pre mojich priateľov. Vymyslel ho môj priateľ Vladko a ja som ho upiekla a zožal veľký úspech. Pečiem ho k narodeninám v jeho aj mojej rodine, na vianoce aj veľkú noc a pre moju kamarátku Vierku ako makové rezy do mrazničky. Darovala som ho veľa ľudom - mojim kamarátom a teraz aj Vám všetkým. Piekla som ho už aj s jahodami, malinami, kivi, čokoládovou polevou.

18
porcií
45 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajíčka musia byť veľké 72 g a viacej - najlepšie domáce. Postup aj pre začiatočníkov: Oddelíme si bielka od žĺtok, veľmi dobre vypracujeme mletý cukor so žĺtkami do peny a pridáme postupne mletý mak. Do zmesi zapracujeme tuhý sneh so štipkou soli. Cesto rozdelíme do dvoch foriem priemer 20 cm, alebo do jednej 28 cm, na dno dáme papier na pečenie a boky vymastíme olejom, kto môže múku tak boky vysypeme polohrubou múkou, alebo detskou krupičkou. Po naliatí do formy cesto odsunieme k bokom, aby sa nám pri pečení neurobil kopček v strede torty. Pečieme max. 40 min. vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch. Po vychladnutí buď prerežeme, alebo naplníme plnkou, ktorú sme pripravili počas pečenia a nechali vychladnúť.
  2. Náplň: Mak 300 g uvaríme vo vode cca 65 ml, podľa hrúbky pomletého maku, pridáme vodu max. do 100 ml., cca 10 min. Pridáme DIA cukor 200 g, kto chce, môže variť aj s obyčajným mletým cukrom a na záver pridáme na zahustenie 4 PL jemného kukuričného škrobu pri diéte, alebo detskej krupičky mimo diétu. Po vychladnutí primiešame 250 g masla (kvalitného, s minimálnym obsahom vody). Všetko spolu vymiešame do peny, po vychladnutí naplníme korpusy, trochu krému dáme na boky torty, aj na povrch, ktorý môžeme zdobiť marcipánom, na túto tortu 1 kg, vyrábam si ozdoby sama, alebo sa dajú tiež kúpiť v obchodoch, alebo môžete tortu ozdobiť čokoládou, načo máte chuť.