Makový koláč

Maková bublanina bez múky s kakaovou polevou (fotorecept)

Autor receptu: petullka

Skvelá bublina, ktorá sa dá upiecť na 2 spôsoby, zdravý ale i sladký.* Pre zdravý spôsob odporúčam použiť kokosový cukor, biely jogurt a vynechať polevu. Je skvelá s ríbezľami, ale aj s čerešňami.

8
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, primiešame smotanu, prášok do pečiva a mletý mak. Nakoniec opatrne primiešame sneh z bielkov.
  2. Cesto vylejeme do formy (priemer 24 cm) vymastenej olejom/maslom a vysypanej kokosom. Na vrch naukladáme ovocie a ak budeme dávať aj polevu, ovocie jemne prstami vtlačíme do cesta.
  3. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 30 minút.
  4. Kým sa bublanina pečie, pripravíme si polevu. Maslo roztopíme nad parou (vodný kúpeľ), primiešame cukor, kakao a nakoniec vriacu vodu. Poleva nemá byť hustá. Ohrev vyhneme, ale polevu necháme nad parou, aby nestuhla.
  5. Teplú polevu nalejeme na koláč hneď po vybratí z rúry.
  6. Takto to vyzerá hneď po naliatí polevy.
  7. A takto po vychladnutí. Poleva krásne vsiakne do koláča, zmieša sa s makom a je super šťavnatý, mňam.