Makový koláč
Maková bublanina bez múky s kakaovou polevou (fotorecept)
Autor receptu: petullka
Skvelá bublina, ktorá sa dá upiecť na 2
spôsoby, zdravý ale i sladký.* Pre zdravý
spôsob odporúčam použiť kokosový
cukor, biely jogurt a vynechať polevu. Je
skvelá s ríbezľami, ale aj s čerešňami.
8 porcií |
15 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, primiešame smotanu, prášok do pečiva a mletý mak. Nakoniec opatrne primiešame sneh z bielkov.
- Cesto vylejeme do formy (priemer 24 cm) vymastenej olejom/maslom a vysypanej kokosom. Na vrch naukladáme ovocie a ak budeme dávať aj polevu, ovocie jemne prstami vtlačíme do cesta.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 30 minút.
- Kým sa bublanina pečie, pripravíme si polevu. Maslo roztopíme nad parou (vodný kúpeľ), primiešame cukor, kakao a nakoniec vriacu vodu. Poleva nemá byť hustá. Ohrev vyhneme, ale polevu necháme nad parou, aby nestuhla.
- Teplú polevu nalejeme na koláč hneď po vybratí z rúry.
- Takto to vyzerá hneď po naliatí polevy.
- A takto po vychladnutí. Poleva krásne vsiakne do koláča, zmieša sa s makom a je super šťavnatý, mňam.