Maková bašta (fotorecept)

Autor receptu: edith

Toto je asi jediná torta/zákusok ktorý robievam zásadne z klasickej múky. Zo špaldovej by to asi u nás nezjedol nikto :-) a nakoľko som to zo špaldovej múky ani neskúšala neviem či by výsledná chuť bola rovnako dobrá. Je veľmi sýty a možno trošku viac kalorický ale raz za čas neuškodí.

6-8
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vyšľaháme si 4 žĺtka s teplou vodou do hladkého krému (zo začiatku by mal trocha peniť) a vtedy prisypeme kryštálový cukor a vanilkový cukor. Potom pridáme rum/um asi tak 2 PL a premiešame. Ďalej prisypeme po mletý mak (ja som použila už osladený) a opäť dobre za miešame. Múku s kypriacim práškom a sóda bikarbónou si zmiešame a pridáme do makovej zmesi ktorú ručne pre miešame a na koniec dáme vy šľahaný tuhý sneh zo 4 bielkov. Cesto by nemalo byť moc husté ale ani riedke. Ak treba pridáme múku na zhustenie ak treba zriediť dolejeme trochou vlažnej vody !
  2. Vytrieme si formu na pečenie ( ja som použila maslo a vysypala múkou ) a celú zmes vylejeme rovnomerne do formy, zatrepeme aby sme nemali bubliny. Rúru si pred hrejeme a cesto dáme piecť na cca 180 stupňov / 25 -30 minút. Doba pečenia môže byť rozdielna nakoľko každý z nás má inú trúbu ale treba sledovať. Keď už cítite vôňu maku a povrch cesta je hnedý, prípadne špajglou pichnete do stredu zistíte či je to finish :-).
  3. Upečený korpus si ešte za tepla rozrežeme na dve polovice, ktoré natrieme čerešňovým alebo višňovým lekvárom a necháme vychladnúť.
  4. Medzi tým si uvaríme puding. Na 1 balíček / t.j. 40 g použijeme len 300 ml mlieka. Postup klasický ako pri varení pudingu / 1,5 dcl si dáme zovrieť s vanilkovým cukrom a druhej 1,5 dcl mlieka si rozhabarkujeme puding. Vlejeme do zovretého mlieka a uvaríme. Puding bude veľmi hustý ! Treba ho stále miešať a za tepla do neho pridať kyslú smotanu. Dobre rozmiešame a necháme trocha vychladnúť a ešte vlažný krém natrieť na korpus. Krém rozotrieme tak aby bol od krajov cca 2 cm , aby keď prikryjeme druhým plátom korpusu nám krém nevytiekol po okrajoch.
  5. Posledným krokom je poleva. 1. Na vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu ( ľubovolnú ) nemusí byť na varenie, ja som použila dvojfarebnú mliečnu :-) ktorú som práve mala doma. 2.Keď sa začne topiť pridáme maslo ( na polevy / nie na pečenie ) 3. keď sa nám tieto dve hmoty spoja prisypeme po mletý mak . Ja som dala okolo 60 g ale môže sa použiť aj viac tak aby poleva bola tuhá a nie riedka ... Korpus som si vložila späť do tortovej formy, tak aby keď som naliala polevu na povrch mi nestekala mimo korpusu.
  6. Takto vložíme do chladničky a necháme stuhnúť. Môžeme podávať so šľahačkou a topingom.