Plnené pečivo

Mäkkučké pečivo s tvarohovo-pudingovou náplňou (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Výborné pečivo na raňajky či desiatu do školy deťom, ale pochutia si aj dospeláci.

30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Do hrnca vylejeme mlieko, pridáme na menšie kúsky nakrájané maslo, cukor a pri miernej teplote necháme maslo s cukrom roztopiť. Necháme trochu vychladnúť a do vlažného pridáme žĺtky, droždie, premiešame a počkáme 10 - 15 minút, kým sa urobí kvások.
  2. Do misy dáme múku, na jemno nastrúhanú citrónovú kôru, soľ, potom k tomu prilejeme tekutú časť s hotovým kváskom (1. bod) a dôkladne miesime cesto dovtedy, pokiaľ sa neodliepa od bokov misy. Cesto je trošku tuhšie, ale tak to má byť (nepridávajte žiadne mlieko navyše). Misu prikryjeme a necháme vykysnúť na dvojnásobný objem.
  3. Pokiaľ cesto kysne pripravíme náplň. Z mlieka, cukru a zlatého klasu uvaríme krém. Do horúceho krému zamiešame citrónovú kôru a tuhý sneh z bielkov. Necháme vychladnúť.
  4. Do vychladnutého krému primiešame tvaroh.
  5. Keď cesto nakyslo, začína sa tvorenie pečiva. Cesto na zľahka pomúčenej doske vyvaľkáme na cca 0,5 cm. Následne krájame na obdlžníky (ja som krájala s rozmermi cca 11 x 15 cm). Do spodnej časti obdlžníka urobíme radielkom 4 zárezy (viď obrázok). Do hornej časti dáme 1 PL plnky. Časť cesta nas plnkou zložíme a prstami zľahka pritlačíme (viď obrázok) a následne spodnú časť cesta preložíme cez plnku a prstami zospodu zľahka pritlačíme.
  6. Pečivo preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každé jedno potrieme žĺtkom vymiešaným s olejom a necháme ešte podkysnúť 20 minút. Pečieme na 180 °C asi 30 minút do zlatohneda.
  7. Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. S cestom sa pracuje výborne, vôbec sa netrhá, nelepí. Piekla som ho už pred pár dňami, takže môžem potvrdiť, že pečivo je výborné aj na ďalšie dni, naozaj mäkkučké ako v prvý deň.
  8. A po dlhšej dobe na záver náš spachtoš :-) V takom počasí sa ani nič iné nedá robiť.