Májová bryndza

Autor receptu: dvorka

Mám v rodine skvelého chovateľa oviec ktorý robí syr zo 100% - ného ovčieho mlieka. Priniesli sme si domov velikú niekoľko kilovú hrudu a pretože sme všetko nestihli rozdať a pojesť, z asi kilového zbytku som urobila bryndzu.

Postup

  1. Príprava syra na bryndzu je dlhšia, lebo syr musí zrieť. Najskôr ho treba umyť, osušiť, posoliť a postaviť v kuchyni na vetrateľné miesto a aj 3x za deň ho papierovou utierkou utrieť, aby na ňom nebola prebytočná odparujúca sa voda. Po niekoľkých dňoch - podľa veľkosti syra (ja som kilo syra nechávala zrieť 5 dní) syr pekne dozreje. Dá sa to rozpoznať podľa vône, na piaty deň som cítila syr že je kyslastý.
  2. Vyzretý syr som mala pekný, bez plesne a mľandravej kôrky. Len jedna strana bola tvrdšia. Prekrojila som ho na menšie kusy. Syr sa môže dva krát pomlieť na mlynčeku na jemno, alebo nastrúhať. Ja som zvolila síce pomalší postup, no skladanie, umývanie a rozoberanie a sušenie mlynčeka by mi zabralo asi toľko isto času ale viac priestoru.
  3. Pred druhým strúhaním som si urobila takéto gule a znova strúhala.
  4. Vo vode som si rozmiešala soľ a tú som pridávala postupne k syru, ochutnávala a rukou miešala. Bryndza musí byť jemná, mäkká a chutno slaná.
  5. A takto vyzerá moja bryndza. Ja som ju posolila trošku viac, no tak to má byť. A nakoniec som ju natlačila do krabičiek. Dve som dala do mrazničky, tretiu mamke a štvrtú dávku sme veľmi rýchlo zjedli s chlebom a redvičkou zo záhradky.