Májová bryndza

dvorka - fotkadvorka, 30. mája 2012
Májová bryndza
Foto: dvorka

Mám v rodine skvelého chovateľa oviec ktorý robí syr zo 100% - ného ovčieho mlieka. Priniesli sme si domov velikú niekoľko kilovú hrudu a Zobraziť celý popisMám v rodine skvelého chovateľa oviec ktorý robí syr zo 100% - ného ovčieho mlieka. Priniesli sme si domov velikú niekoľko kilovú hrudu a pretože sme všetko nestihli rozdať a pojesť, z asi kilového zbytku som urobila bryndzu.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Príprava syra na bryndzu je dlhšia, lebo syr musí zrieť. Najskôr ho treba umyť, osušiť, posoliť a postaviť v kuchyni na vetrateľné miesto a aj 3x za deň ho papierovou utierkou utrieť, aby na ňom nebola prebytočná odparujúca sa voda. Po niekoľkých dňoch - podľa veľkosti syra (ja som kilo syra nechávala zrieť 5 dní) syr pekne dozreje. Dá sa to rozpoznať podľa vône, na piaty deň som cítila syr že je kyslastý.

    Májová bryndza - obrázok 1
  2. 2

    Vyzretý syr som mala pekný, bez plesne a mľandravej kôrky. Len jedna strana bola tvrdšia. Prekrojila som ho na menšie kusy. Syr sa môže dva krát pomlieť na mlynčeku na jemno, alebo nastrúhať. Ja som zvolila síce pomalší postup, no skladanie, umývanie a rozoberanie a sušenie mlynčeka by mi zabralo asi toľko isto času ale viac priestoru.

    Májová bryndza - obrázok 2
  3. 3

    Pred druhým strúhaním som si urobila takéto gule a znova strúhala.

    Májová bryndza - obrázok 3
  4. 4

    Vo vode som si rozmiešala soľ a tú som pridávala postupne k syru, ochutnávala a rukou miešala. Bryndza musí byť jemná, mäkká a chutno slaná.

    Májová bryndza - obrázok 4
  5. 5

    A takto vyzerá moja bryndza. Ja som ju posolila trošku viac, no tak to má byť. A nakoniec som ju natlačila do krabičiek. Dve som dala do mrazničky, tretiu mamke a štvrtú dávku sme veľmi rýchlo zjedli s chlebom a redvičkou zo záhradky.

    Májová bryndza - obrázok 5

Diskusia k receptu

ancicka
Bryndzu sa chystám urobiť si z 5 kg,aby som malo na celú zimu.To strúhanie by ma nenapadlo.Dík! Ja som vždy mlela.
sovka62
Ty sa máš, keď sa dostaneš k pravému ovčiemu syru a s trochou usilovnosti a šikovnosti aj k nefalšovanej bryndzi. Keby bolo aspoň na pol krajčeka chlebíka......
izabella929
ej toto je fajnotka.-))dala by som si s čiernym chlebíkom a cibuľovou vňaťkou...)
valeri
Toho chovateľa oviec v rodine Ti možno fakt len závidieť :-)). Robila som už aj ja zopárkrát domácu bryndzu, tiež som dostala domáci ovčí syr a aj recept od výrobcu tohto syra na bryndzu, tu je :
odvážiť syr, vypočítať 2% z váhy a dať toľko soli, ale najprv syr pomlieť na mäsovom mlynčeku a spolu dobre premiešať.
babidka
Na Vareche je niekolko receptov na bryndzu - ja ju robim uz treti rok podla tohto receptu
 varecha.pravda.sk/recepty/domaca-bryndza/6503-recept.html...

Bryndzu nemeliem ani nestruham ale dam ho do robota so sekacimi nozmi ktore syr krasne rozsekaju , osolim ju , premiesam , necham este niekolko dni dozriet a v balickoch zamrazim . Kedze robim naraz aspon 5kg bryndze , tak toto je pe mna najlepsia varianta :-)))
jelenik
a ja robim bryndzu aj z kravskej hrudky /kupujeme od domaceho chovatela kraviciek mlieko a hrudku/ a je paradna. Nemeliem na masovom mlynceku /sme vegetariani, tak naco by nam bol/, ale dam do mixera a potom si uz len pochutnavame.
marcy
aj mne sa osvečil robot,bryndza nie je drobivá,ale krásne drží v bochníčkoch.......híííííík,začkalo sa mi :o)
duschko
Tiez som uz toho roku robil bryndzu. Namiesto mlynceka som pouzil struhadlo a zda sa chutnejsia, taka prava ako zo salasa. Co sa tyka soli tak som daval 2dkg soli na 1kg syra.
zinnajdha
Robievam, ale nikdy som zatiaľ nenechávala syr odstáť... A na 2 kg syra dávam 1,5 dkg soli - veľmi málo !
katerin
5 hviezdičiek!V španielsku nemáme bryndzu,tak sa ju chcem pukusiť vyrobit doma,ale z ovčieho syra by ma asi vyšla draho.Skúsim z kravskej hrudky.
Nevedela som,ze sa môže bryndza mraziť-ako dlho vydrží v mrazaku?
Ďakujem za odpoveď!
dvorka
@katrin pred týždňom som bola u môjho bratranca - farmára a on mi odporučil robiť bryndzu aj z kravského mlieka s pridaním smotany, aby bola tučnejšia a čo sa týka mrazenia, ja som mala bryndzu aj rok, lebo sa mi schovala v rohu mrazáku a po rozmrazení bola chutná. Ale 3 - 6 mesiacov bez problému.
tetrisss
Ja som tuto jar dostala trochu viac bryndze ako som bola schopna spotrebovat a tak som ju zamrazila a som naramne spokojna, mrazenie jej nic neubralo z chuti, mam ju zamrazenu priblizne po stvrt kile v kuchynskej priesvitnej folii, vecer ju vyberiem a necham rozmrazit v chladnicke, je ako cerstva. Myslim, ze na jar si zase tu majovu tak odlozim.
monika9694
Ahoj mozem sa ta opyat to ju riedis vodou aby sa ti urobilo taka hrudka? Alebo naco mas tam pohar s vodou a v nej rozpustas sol? Ja robim bryndzu tak ,ze kravsky syr necham skysnut a potom nastruham... osolim a uz ju nenechavam zriet dalsie dni ... bojim sa aby sa nepokazila... nechavate ju zriet v chlade alebo tiez v teple? dakujem pekne dufam,ze som vsetko napisala dobre a ze mi poradite...
dvorka
@monika9694 : k tomu poháru so slanou vodou - áno, to je na zriedenie. Ale len podľa potreby. Máme radi roztierateľnú bryndzu, nie hrudkovitú. Bryndzu potom odložím do chladničky. Ak je jej veľa, tak aj do mrazáku. Vydrží tam riadne dlho bez ujmy. Zrieť bryndzu nenechávam. ☺




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia