Mafiny s oštiepkom a zeleninovou prílohou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Som prekvapený sám zo seba, ako ľahko a hlavne rýchlo som si zvykol na zeleninové prílohy. Klasika, zemiaky, cestoviny, knedle, ryža, sa občas objaví aj na našom stole, ale rozhodne pečená či dusená zelenina v rôznorodej kombinácii, je vítanou, chutnou, no hlavne zdravou zmenou v našom jedálničku. Dnes Vám, v úlohe prílohy k hovädzím mafinám so strúhaným údeným oštiepkom a syrom, predstavím ružičkový kel, špargľu, kápiu, cuketu a šampiňóny hnedé. Pochutnali sme si a sme, zdraví, štíhli a krásni!

2÷3
porcie
15 minút
príprava
60/14 minút
na 180/220 °C

Suroviny

Postup

  1. !!! elektrickú rúru som nechal vyhriať na 180 °C (350 °F) !!! Do pracovnej misky som vložil asi pol kg mletého hovädieho mäsa, pridal k nemu 2 PL pálivého kečupu (môže byť nahradený salsou a doplnený chili omáčkou, alebo domácim pálivým lečom), po 7 PL vlažného mlieka a jemnej strúhanky (Pozn.: 6÷7 PL=⅓ cup/hrnčeka/), jedno celé čerstvé vajíčko, KL soli a „per očko“ mleté čierne korenie (~ 6÷7 „struhnutí peprovou bazukou“)
  2. všetko „nadstavil“ 3÷4 PL strúhaného údeného oštiepka, 3÷4 PL strúhanej údenej syrovej rolády, s na drobno pokrájanou ½ papriky (pridal som aj pokrájaný jadrovník), zväzkom pokrájanej zelenej cibuľky aj s „pierkami“ a „jemno_nežne“ zmiešal,
  3. do výslednej podoby
  4. mafinovú „batériu“ som vymastil emulziou oleja a hladkej múky v rozprašovači a jednotlivé „hlavne nabil“ rovnomerne rozdelenými „nábojmi“ mäsovej zmesi; vložil na hodinu do vyhriatej rúry a nechal upiecť
  5. s prílohou je práce ešte menej; dočistil a rozpolil som hlavičky ružičkového kelu, rozložil ich v pekáči
  6. „naporcoval“ kápiu, cuketu, hnedé šampiňóny a špargľu
  7. pridal ich do pekáča k ružičkovému kelu, prstami posolil, „peprovou bazukou oeMČeKoval“
  8. hovädzie mafinky sa pekne upiekli, tak som ich nechal vychladnúť, aby sme sa od horúcich „neočemerili“; teplotu rúry som zvýšil na 220 °C (425 °F)
  9. pokrájanú zeleninu v pekáči som „pokropil“ asi 2 PL slnečnicového oleja, rukami premiešal a vložil na 7´ do vyhriatej rúry
  10. potom som ju kuchyňskou lopatkou poobracal, na povrch porozkladal „hobliny“ ~ 2 PL čerstvého masla a nechal ďalších 7´ dopiecť
  11. na tanieri, vkusne rozložená a doplnená „oddýchnutými“ mafinami, tiež nevyzerá najhoršie!
  12. moje vďačné fialky africké, sa utešene „predbiehajú“ v kvitnutí a tak Vám ich môžem občas predstaviť aj pri niektorom z mojich receptov