Madlenky fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 16. októbra 2010
Madlenky (fotorecept)
Foto: alexdidi

Toto tradičné francúzske pečivo je pečené vo formičkách na Madlenky, podobné ako na Medvedie tlapky, ale sú väčšie a hlbšie. Najčastejšie sú citrónové a Zobraziť celý popisToto tradičné francúzske pečivo je pečené vo formičkách na Madlenky, podobné ako na Medvedie tlapky, ale sú väčšie a hlbšie. Najčastejšie sú citrónové a vanilkové, ale môžu sa robiť s rôznymi príchuťami, napr. škoricové, čokoládové....Teraz som robila citrónové, ktoré sú u nás najobľúbenejšie.Sú to vynikajúce keksíky aj na blížiace sa vianočné sviatky.

30
porcií
20 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

5 ks
190 g
25 g
1/4 KL
225 g
2 1/2 KL
2 1/2 PL
75 g rozpustené




Postup

  1. 1

    Vyšľaháme vajcia, cukor a soľ do hustej peny.

    Madlenky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku zmiešame s PDP a vmiešame do vaječnej hmoty.

    Madlenky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do zmesi nalejeme med, maslo a citrónovú šťavu a kôru a zmiešame. Zmes dáme do zdobiaceho vrecka (nádobky) a vytláčame do plechu s formičkami na madlenky. Formičky predtým vymastíme pomocou štetca roztopeným maslom.

    Madlenky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200st C 10minút.

    Madlenky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

miluna
A keď nemám také formičky, čo môžem použiť?
egreska
aj ja sa na ne chystam na Vianoce,super že si dala receptík :-))
alexdidi
@miluna , originál sú tieto formičky na madlenky, ale kľudne môžeš použiť iné....ja som použila tiež na mafiny aj na malé donuts, lebo na madlenky som mala málo...kým som išla odfotiť, už boli zjedené mojimi vnukmi....
flemi
fíha...........vyzerajú ako menej mastné medvedie labky
ailuj82
na niečo také sa už dlhšie chystám, určite na vianoce upečiem. A skúsim do košíčkov.
babidka
krasne ,hned mam na nich chut:-) este ma zaujima , kedy su lepsie - cerstve alebo odstate ? tiez kvoli Vianociam....
janger
Krasne madlenky! Len skoda, ze nemam take formicky, len male na medvedie labky. Snad aj v papierovych kosickoch (na pecenie) by sa dali piect.
babav
@alexdidi , to su kolaciky s bohatou historiou,popularne nie len vo Francuzku.U nas dostat formu,plech s vytlacenymi formickami,naraz sa pecie 12 madleniek.Moj recept je jednoduchsi ,bez hnedeho cukru a medu,ale urcite s citronom ;-).
evanaaa
Myslím ,že na formičkách, či tvare ani tak nezáleží, je to dobré v každom prípade.
babinka
tak som to dnes skusila, nech ma neprekvapia vianocne neuspechy:). Nemam take formicky, pouzila som tie na medvedie tlapky, ktore su hlbsie a kedze cesta bolo dost vela, este som naplnila formu na muffinky-12 ks. Tusila som, ze cesto vyrastie, ale ze az tak...no zo zopar formiciek prekypelo :). Vsetko ostatne bolo fajn, len ich dostat z formiciek bolo tazsie, ale aj to sa podarilo - bud treba este viac masla, alebo pouzivat muffinove formy s papierovym kosickom. A plnit tak menej nez polovica formy, skutocne nadherne rastie a vonia :). Neviem, kolko ostane do rana, musim par odlozit, aby som vedela cosi aj o ich trvanlivosti. Mnam, ale chutia vyyyyyborne, makulinke...
alexdidi
babinka,vzdy sa najlepsie ucime na vlastnych chybach.Uz budes vediet kolko cesta je potrebne do Tvojich formiciek.Na vymastenie formiciek je vyborny spraj, ktory prave u vas dostat, alebo dobre stetcom vymastit roztopenym tukom, alebo pouzit silikonove formy.Pravdu povediac o ich trvanlivosti ani ja neviem, pretoze sa vzdy zjedia hned, ale tiez sa nabuduce chystam nieco odlozit, aby som to zistila, ale kedze je tam med, mali by mat aj dlhsiu trvanlivost a pritom nevysychat, ale to si odskusame....
potatko
Uuuuufff....aj moje prekypeli cez madlenkove formicky, druhu polovicu cesta som naliala do formy na srnci chrbat a nahadzala cerstve cucoriedky .....super s cajom :)
siminimie
sú úžasné, krásne voňavé, ľahké, jemné .. :) robila som ich v muffinovom plechu a hnedý cukor som nahradila iba bielym
siminimie
dnes som spravila experiment, síce to už viacmenej nie sú madlenky, ale ... pridala som tam kúsky horkej a mliečnej čokolády a piekla v muffinových košíčkoch tzv. som to pomafinčtila, pretože nemám k dispozícii plech na madlenky ..chutilo aj takto :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia