Maďarský guláš
Autor receptu: sjuz
Tento recept mi dala pred rokmi jedna pani v Maďarsku. To som ešte netušila, že sa tam raz nasťahujem :)
Viem, gulášov je tisíc variant, tento je však naozaj vynikajúci. Robila som ho už neraz , aj z mladej domácej jahňacinky - všetci sa oblizovali...
A ak tam človek vloží aj srdce, nemôže sa nevydariť :) !
20 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- Na masti opražíme do zlata nakrájanú cibuľu, pridáme na maličké kocky nakrájanú slaninku, chvíľu opražíme. Pridáme mäso na kocky, premiešame, chvíľu opekáme. Pridáme červenú mletú papriku - nešetríme - rýchlo premiešame a hneď zalejeme vínom. Nesmie sa paprika pražiť, lebo zhorkne.
- Vysypeme na drobno pokrájané papriky a rajčiny, vylejeme pretlak a pridáme gulášové korenie, bobkový list, a podľa chuti čierne mleté korenie, rascu a bujóny.
Nemusíme všetky, podľa potreby pridáme zvyšné až neskôr, aby jedlo nebolo slané, pretože soľ je už aj v gulášovom korení, slaninke.
- Prikryté dusíme až do mäkka. Ja osobne dusím v tlakovom hrnci, v lete, keď robíme v kotlíku sa samozrejme dusí dlhšie. Môžete podľa množstva šťavy ešte podlievať vínom. Nie ale priveľmi, pretože šťava sa zahusťuje sama - vďaka cibuľke a zelenine.
Nezahusťujem, pretože guláš má šťavu vždy dosť hustú. Pred koncom pretlačíme cesnak, pridáme a zamiešame. Na konci kto chce, môže pridať drvenú majoránku.