Maďarský guláš

Autor receptu: sjuz

Tento recept mi dala pred rokmi jedna pani v Maďarsku. To som ešte netušila, že sa tam raz nasťahujem :) Viem, gulášov je tisíc variant, tento je však naozaj vynikajúci. Robila som ho už neraz , aj z mladej domácej jahňacinky - všetci sa oblizovali... A ak tam človek vloží aj srdce, nemôže sa nevydariť :) !

20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na masti opražíme do zlata nakrájanú cibuľu, pridáme na maličké kocky nakrájanú slaninku, chvíľu opražíme. Pridáme mäso na kocky, premiešame, chvíľu opekáme. Pridáme červenú mletú papriku - nešetríme - rýchlo premiešame a hneď zalejeme vínom. Nesmie sa paprika pražiť, lebo zhorkne.
  2. Vysypeme na drobno pokrájané papriky a rajčiny, vylejeme pretlak a pridáme gulášové korenie, bobkový list, a podľa chuti čierne mleté korenie, rascu a bujóny. Nemusíme všetky, podľa potreby pridáme zvyšné až neskôr, aby jedlo nebolo slané, pretože soľ je už aj v gulášovom korení, slaninke.
  3. Prikryté dusíme až do mäkka. Ja osobne dusím v tlakovom hrnci, v lete, keď robíme v kotlíku sa samozrejme dusí dlhšie. Môžete podľa množstva šťavy ešte podlievať vínom. Nie ale priveľmi, pretože šťava sa zahusťuje sama - vďaka cibuľke a zelenine. Nezahusťujem, pretože guláš má šťavu vždy dosť hustú. Pred koncom pretlačíme cesnak, pridáme a zamiešame. Na konci kto chce, môže pridať drvenú majoránku.