Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Neviem či Maďarský guláš je naozaj maďarský alebo si ho len tak nazvali Slováci? Keďže sa u nás najčastejšie podáva s knedlíkom a ten pokiaľ viem sa v Maďarsku nerobí........ Základom je však to, že sa pripravuje z hovädzieho mäsa a že je pálivý čo je charakteristické pre maďarskú kuchyňu. A tak aj na Vareche existuje viacero verzií na jeho prípravu. Tu je teda aj tá moja..... aby bolo z čoho vyberať.

4 - 5
porcie
20 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso umyjeme, osušíme a porežeme na väčšie kúsky. Najlepšie sa hodí predné hovädzie. Ja rada používam krk.
  2. Na roztopenej masti orestujeme do sklovita nadrobno pokrájanú cibuľu a na záver pridáme aj pretlačený cesnak. Dáva sa aj toľko cibule ako mäsa. Ja mám rada o niečo menej cibule, ale viac cesnaku.
  3. Pridáme mäso a na silnom plameni opekáme za stáleho miešania, aby sa mäso na povrchu zatiahlo. Potom pridáme rascu, mletú červenú papriku, pokrájané chilli alebo feferónku(bez semienok) a len málo osolíme. Podlejeme vodou a dusíme. Vody dávame len toľko, aby sa mäso naozaj dusilo a neprihorelo, nie aby sa varilo. Použila som tlakový hrniec, takže mäso bolo mäkké za 25minút.
  4. Papriku si narežeme na prúžky a pripravíme si aj paradajky. Ak použijeme čerstvé paradajky, tak ich narežeme do kríža, sparíme vo vriacej vode, olúpeme a pokrájame na kúsky. V tomto období používam paradajky konzervované, lebo sú chutnejšie ako čerstvé. Viac sa mi osvedčila konzerva s celými paradajkami, ktoré si potom narežem na kúsky, aké potrebujem.
  5. Keď už je mäso mäkké, pridáme papriku a bujón, ak je potrebné aj podlejeme vodou. Chvíľu dusíme, ale paprika musí zostať pevná, nie mäkká. Pridáme paradajky, pretlak a cukor. Cukor nám pekne zjemní kyslosť paradajok, cibuľa a paradajkový pretlak zas guláš zahustí. V žiadnom prípade nezahusťujeme niečim takým ako je múka,zemiak, škrób....Už len dochutíme čerstvo mletým čiernym korením a soľou.
  6. Výborne chutí s knedlíkom, ale rovnako dobre aj s haluškami či dobrým čerstvým chlebom. Ja som podávala s klasickým kysnutým domácim knedlíkom podľa želania môjho manžela, mne však chutí najviac práve s tým chlebíkom.