Maďarský guláš (s krátkym exkurzom do histórie)

Autor receptu: marauder

Keď sa moji predkovia (som priamy potomok Batu-Chána) rozhodli navštíviť krajinu pod Kriváňom, museli cestou jesť. Nepasujem celkom do vzoru najslovenskejšieho Slováka, mám dlhšie nohy, ako Sklenaříková a dorástol som do 185 cm. (5 stôp a 6 palcov - pre inostráncov). Pripraviť guláš http://en.wikipedia.org/wiki/Goulash nie je žiadna veda, ako to prezentujú "znalci" pri ohníku a prázdnej basy piva. Guláš je o variáciách. A dlhej ceste potomkov Džingis-Chána.

2-3
porcie
20 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Základ: mäso a cibuľa na masti. Pomer 1:1. Mäso sa dávalo, podľa situácie. Ustálilo sa to na bravčovom a hovädziom. Je to maďarský guláš, takže divinu, baraninu, koninu, psinu, ťavinu a človečinu vynecháme. Model na 1 kg mäsa: Na oleji (Cca 1 dl), masti speníme cibuľku. 1 kg. Pridáme 600 g bravčového a 400 g hovädzieho. Prudko opečieme, aby sa mäsko zavrelo. Miešať, nech cibuľka neprihorí! Statočne posoliť, nech mäso pustí šťavu. Podliať vínom. Pridať čierne korenie, kurkumu, vegetu. Tak medzi prsty.
  2. Zaliať vodou. Asi 3 l. Pridať zeleninu: 0,5 kg na kocky pokrájaných zemiakov (pozor, o 15 min treba asi 300 g vybrať!), 2-3 papriky - ideálne mäsité, tučné, 3-4 paradajky pokrájané na drobno, 2 stredné mrkvy na kolieska, petržlen, kaleráb, zeler (iba mesiačik, vraj je dobrý na potenciu, ale veľmi výrazná chuť), pár strúčikov cesnaku. Výhoda gulášu: variácie na zeleninu! Čokoľvek sa dá pridať! Ja dávam aj uhorku.
  3. Korunovácia: korenie. soľ, čierne korenie, kurkuma je už tam. Ozaj, kurkuma! Mám výborný recept na nápoj. Antidepresívum, povzbudenie, chudnutie. Ale čerstvé koreniny... Štipka bazalky, veľa póru a pažítky, 2 čl čili (vietnamci to majú na stole vo fástfúdoch), petržlenová vňať - veľa, majorán - opatrne. Niečo mi tam chýba!