Luxusný jablkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: srnka77

Dlho-predlho som tu nebola, lebo v záhrade, okolo domu a detičiek bolo robotyyyy, že až... Ale už je pomaly po sezóne, tak sa v kuchyni môžem zase trošku zabávať aj fotením :) Tento koláčik poznám z Nemecka ako Apfel-Schmand-Torte, postupne som si recept trošičku upravila. Koláč je ľahký, svieži, chutný, a pritom pomerne jednoduchý na prípravu. Robila som ho už viackrát a vždy zožal veľký úspech. Včera si na ňom pochutila návšteva.

50 minút
príprava
30 – 40 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si potrebné suroviny, maslo a smotany však necháme až do použitia v chladničke. Do cesta ide podľa správnosti vajíčko, ale včera som žiadne nemala, tak som ho nahradila banánom a znížila množstvo cukru. K času prípravy treba pripočítať aj čas nevyhnutný na vychladnutie korpusu, ako aj celého koláča (tzn. celkovo aspoň 1,5 hodiny navyše).
  2. Zo studeného masla, vajca (alebo polovice roztlačeného banánu), cukru, štipky soli, múky a prášku do pečiva rukou vypracujeme cesto, ktoré odložíme do chladničky.
  3. Do kastróla dáme jablkový džús s citrónovou šťavou a cukrom. V tekutine metličkou rozmiešame pudingový prášok a zmes postavíme zohrievať, pričom nezabudneme občas premiešať. Medzitým si očistíme jablká a nakrájame ich na drobné kocky. Za už intenzívneho miešania puding dovaríme a do horúceho ihneď vmiešame pokrájané jablká. Necháme ochladnúť.
  4. Z chladničky vyberieme cesto a rukami ho roztlačíme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Cesto vytiahneme až po horný okraj formy. Pozor, uvedené množstvá surovín sú na väčšiu tortovú formu (moja má priemer 28 cm). Rovnako dobre môžeme použiť aj hlbší pekáčik alebo inú vhodnú nádobu porovnateľnej veľkosti. Včera som spravila troška chybu, lebo som namiesto vajca použila jeden celý banán – ako som sa dočítala neskôr, vajce sa zvykne nahrádzať len polovicou banánu. Cesto som teda mala trochu mazľavejšie než inokedy a možno aj z dôvodu menšieho množstva cukru (kvôli banánu som nechcela mať cesto presladené) sa až tak pekne neupieklo. Zato chuťovo bolo super :)
  5. Na surové cesto rozotrieme a uhladíme jablkovú náplň a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečieme 30 až 40 minút. Odporúčam radšej trochu viac ako menej, aby cesto ľahko skaramelizovalo a bolo chrumkavé.
  6. Cesto obsahuje vyšší podiel masla ako bežné krehké cesto, takže počas pečenia môžu okraje roztavením klesnúť. To však vôbec neprekáža.
  7. Upečený koláč necháme dobre vychladnúť. Potom vyšľaháme smotanu na šľahanie spolu s lyžicou práškového cukru dotuha. Do tejto šľahačky následne zľahka vmiešame (ručne, nie šľahačom) dve kyslé smotany. Je dôležité, aby mali čo najvyšší obsah tuku – aspoň 14, ešte lepšie 16 %. V pôvodnom recepte sa používa Schmand, čo je v podstate nemecká alternatíva crème fraîche – obidve majú o dosť vyššiu tukovosť ako naše kyslé smotany. Úplne tu však stačí aj spomínaných 14, resp. 16 %, mám to neraz odskúšané. Zmiešané smotany natrieme na dobre vychladnutý koláč a uhladíme. Koláčik pokojne znesie aj trochu rustikálnejší vzhľad, takže s uhládzaním to nemusíme silno preháňať ;-)
  8. Ozdobíme podľa ľubovôle, vhodná je napríklad škorica alebo škoricový cukor.
  9. Hotový koláčik odložíme najmenej na hodinu do chladničky, aby sme sa naň nevrhli skôr, než stihne smotana trošku stuhnúť. Potom už len nakrájame, naservírujeme, uvaríme kávičku a dávame pozor, aby sme sa neprejedli :-D