Šafránové kysnuté pečivo

Lussekatter - švédske šafránové svätolucijské esíčka z kysnutého cesta (fotorecept)

Autor receptu: eliniatko

Tento predvianočný recept je tradičnou švédskou "fika" pochúťkou, teda dezertom, ktorý sa pečie 13. decembra - na Sviatok svetiel, Svätú Luciu.* Tradične je sviatok o procesii dievčat v bielych šatách previazaných červenou stuhou, s "korunou" zo sviečok, a doma je Lussekatter podávaný rodičom najstaršou dcérou na raňajky. Esíčka so šafránom, sviežim kardamómom a hrozienkom na každej strane, sú výbornou sviatočnou pochutinou, najlepšie teplé, no je úplne ok ich pred zjedením ohriať v mikrovlnke.

10-20
porcií
90 minút
príprava
10-15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Nechaj zovrieť mlieko, 1 lyžičku cukru a šafrán. Mlieko chytí krásnu žltú farbu. Nechaj vychladnúť tak, aby stále bolo teplé, ale nie horúce.
  2. Keď je zmes teplá, ale nepáli, vysyp do nej balíček sušeného droždia. Počkaj, kým spení.
  3. Kým čakáš na vychladnutie či spenenie, rozmixuj si pol kila múky (my sme doma bezlepkoví, takže sme robili z bezlepkovej múky, ale môže byť aj múka hladká), väčšiu štipku soli, 50 g cukru (použili sme hnedý) a väčšiu štipku kardamómu. Ja ho veľmi ľúbim, ale nie každý ho používa, takže ak ho nemáš alebo nemáš rada, nie je nutné ho použiť.
  4. Do suchej zmesi potom vlej šafránové mlieko, pridaj 2 vajíčka, maslo a jogurt (či kyslú smotanu). Riadne zmiešaj - odporúčam kuchynský robot na pomalých otáčkach, ale to tiež nie je nutnosť. Cesto bude mierne lepkavé, je to úplne v poriadku - samozrejme nemalo by byť tekuté (ak sa ti zdá moc, pridávaj po lyžičkách ešte múku).
  5. Cesto prikry a nechaj kysnúť hodinku až dve, zväčší sa približne na dvojnásobnú veľkosť.
  6. Cesto stlač, odtrhni kúsok, vyformuj guľôčku a z nej "hadíka". Hadíkov vytvaruj do "eska" - dve špirály na každom konci. Samozrejme, je možné vytvoriť aj obyčajné "osie hniezda", ak to preferuješ, ale tradičný tvar je písmeno S.
  7. Eská ukladaj rovno na papierom na pečenie vystlaný plech a prikry fóliou alebo utierkou, nech ešte 30 minút kysnú. Medzitým si daj rozohriať rúru na 200 stupňov Celzia.
  8. Pred vložením esíčiek do rúry ich v každom strede špirály vyplň hrozienkom a celok potri rozšľahaným vajíčkom. Peč cca 10 minút resp. kým nezozlatnú, ideálne je v polovici času pečenia otočiť plech pre rovnomerné dopečenie.
  9. Hotovo! Lussekatter, Lucijské fika esíčka sme robili bezlepkové a bezlaktózové (bežne ale bývajú aj z bežnej múky a mlieka/masla, takže ako ti to vyhovuje viac). Aj z bezlepkovej múky sú výborné a dobre sa s cestom pracuje. Chuť je podobná maslovým brioškám, ale so silným podtónom šafránu. Výborne chutia aj teplé s trochou masla.
  10. Aj keď postup má viacero bodov, zvládne ho, verím, aj bežná gazdinka, a chuť je originálna, svieža vďaka hrozienkam, a unikátna vďaka šafránu a kardamómu. My sme v tomto fotorecepte robili dvojnásobnú dávku - z jednej vyjde cca 10-20 esíčok podľa veľkosti, akú robíš. Daj vedieť, ako sa podarili a či sa táto nezvyklá no stále pomerne povedomá chuť u vás doma ujala!
  11. Dobrú chuť prajem! A krásne adventné odbobie a veselé Vianoce :-)