Šafránové kysnuté pečivo
Lussekatter - švédske šafránové svätolucijské esíčka z kysnutého cesta (fotorecept)
Autor receptu: eliniatko
Tento predvianočný recept je tradičnou švédskou "fika" pochúťkou, teda dezertom, ktorý sa pečie 13. decembra - na Sviatok
svetiel, Svätú Luciu.* Tradične je sviatok o procesii dievčat v bielych šatách previazaných červenou stuhou, s "korunou" zo
sviečok, a doma je Lussekatter podávaný rodičom najstaršou dcérou na raňajky. Esíčka so šafránom, sviežim kardamómom
a hrozienkom na každej strane, sú výbornou sviatočnou pochutinou, najlepšie teplé, no je úplne ok ich pred zjedením ohriať
v mikrovlnke.
10-20 porcií |
90 minút príprava |
10-15 minút na 200 °C |
Postup- Nechaj zovrieť mlieko, 1 lyžičku cukru a šafrán. Mlieko chytí krásnu žltú farbu. Nechaj vychladnúť tak, aby stále bolo teplé, ale nie horúce.
- Keď je zmes teplá, ale nepáli, vysyp do nej balíček sušeného droždia. Počkaj, kým spení.
- Kým čakáš na vychladnutie či spenenie, rozmixuj si pol kila múky (my sme doma bezlepkoví, takže sme robili z bezlepkovej múky, ale môže byť aj múka hladká), väčšiu štipku soli, 50 g cukru (použili sme hnedý) a väčšiu štipku kardamómu. Ja ho veľmi ľúbim, ale nie každý ho používa, takže ak ho nemáš alebo nemáš rada, nie je nutné ho použiť.
- Do suchej zmesi potom vlej šafránové mlieko, pridaj 2 vajíčka, maslo a jogurt (či kyslú smotanu). Riadne zmiešaj - odporúčam kuchynský robot na pomalých otáčkach, ale to tiež nie je nutnosť. Cesto bude mierne lepkavé, je to úplne v poriadku - samozrejme nemalo by byť tekuté (ak sa ti zdá moc, pridávaj po lyžičkách ešte múku).
- Cesto prikry a nechaj kysnúť hodinku až dve, zväčší sa približne na dvojnásobnú veľkosť.
- Cesto stlač, odtrhni kúsok, vyformuj guľôčku a z nej "hadíka". Hadíkov vytvaruj do "eska" - dve špirály na každom konci. Samozrejme, je možné vytvoriť aj obyčajné "osie hniezda", ak to preferuješ, ale tradičný tvar je písmeno S.
- Eská ukladaj rovno na papierom na pečenie vystlaný plech a prikry fóliou alebo utierkou, nech ešte 30 minút kysnú. Medzitým si daj rozohriať rúru na 200 stupňov Celzia.
- Pred vložením esíčiek do rúry ich v každom strede špirály vyplň hrozienkom a celok potri rozšľahaným vajíčkom. Peč cca 10 minút resp. kým nezozlatnú, ideálne je v polovici času pečenia otočiť plech pre rovnomerné dopečenie.
- Hotovo! Lussekatter, Lucijské fika esíčka sme robili bezlepkové a bezlaktózové (bežne ale bývajú aj z bežnej múky a mlieka/masla, takže ako ti to vyhovuje viac). Aj z bezlepkovej múky sú výborné a dobre sa s cestom pracuje. Chuť je podobná maslovým brioškám, ale so silným podtónom šafránu. Výborne chutia aj teplé s trochou masla.
- Aj keď postup má viacero bodov, zvládne ho, verím, aj bežná gazdinka, a chuť je originálna, svieža vďaka hrozienkam, a unikátna vďaka šafránu a kardamómu. My sme v tomto fotorecepte robili dvojnásobnú dávku - z jednej vyjde cca 10-20 esíčok podľa veľkosti, akú robíš.
Daj vedieť, ako sa podarili a či sa táto nezvyklá no stále pomerne povedomá chuť u vás doma ujala!
- Dobrú chuť prajem! A krásne adventné odbobie a veselé Vianoce :-)
|