Ľubkina najúžasnejšia brokolicová polievka so syrom

Autor receptu: lubi

Poznáte tú radosť, keď si návšteva, ktorá chcela len ochutnať, poprosí dupľu? Pri tejto polievke sa mi to stáva často. Má výdatnú, ale zároveň veľmi lahodnú chuť. Už mnoho členov mojej rodiny si pýtalo recept a dozvedeli sa len to, že je to moja tajná receptúra. Ale nakoniec som sa rozhodla, že sa s vami o tento recept podelím. Verte mi, že ak si ju pripravíme, neoľutujete. Nebola osoba, ktorá sa pri nej neoblýzovala. Recept je z nemeckej kuchárskej knihy, ale je upravený podľa mňa.

5
porcií
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Brokolicu rozoberieme na ružičky. Hlúbiky, (aj tie menšie) ošúpeme, aby sme ich zbavili kôrnatej časti a nakrájame na menšie kúsky. Mrkvu, aj zemiaky ošúpeme a nakrájame. Pór nakrájame na kolieska.
  2. Do hrnca si dáme maslo. To pravé čerstvé, bez neho to nie je ono. Pridáme pór, mrkvu a zemiaky. Chvíľku opekáme, asi 3 min.
  3. Potom pridáme ryžu, vodu, asi 1 liter, hlúbiky z brokolice, bobkový list a soľ podľa chuti. Necháme zovrieť a varíme asi 10 minút. Až potom pridáme aj ružičky brokolice (robím to tak stále, aby sa nerozvarili).
  4. Okrem toho ešte pridáme smotanu a varíme asi 5 minút. Potom pridáme na malé kocky nakrájaný syr. Ak je treba dochutíme soľou, alebo pridáme vodu, ak sa nám zda hustá. Po tom ako sme pridali syr necháme polievku este pár minút variť. Ak by sme to nespravili, syr by sa v polievke rozťahoval ako na pizzy, a to podľa mňa v polievke nemá byť. Môže sa stať, že sa nám polievka trocha akoby zgrcne, ja vtedy dolejem, ešte trochu smotany a efekt zgrcnutia sa minimalizuje.
  5. A máme hotovo. Je to hustá polievka, zvyknem ju robiť na večeru, k tomu chlebík alebo bagetu a ste sýty. Dobrú chuť.