Likérový cheesecake

Lotus cheesecake s Baileys a ganache

Autor receptu: didabaking

Našla som doma fľašu Baileys a ihneď mi napadlo, že tento úžasný likér musím zakomponovať do nejakého chutného koláčika.* A tak som prišla s nápadom upiecť takýto cheesecake :). Koláč má veľmi jemnú chuť, nie je zbytočne presladený, a to aj napriek tomu, že sú v ňom lotusky. Upozornenie pre šoférov - obsahuje alkohol! :)

180 minút
príprava
55 minút
na 150-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Rozmixujeme lotusové sušienky. Pridáme zmäknuté maslo. Ja som pridala asi 100 gramov masla a zistila som, že som ho tam dala trochu priveľa. Preto odporúčam dať najskôr menej (70 až 80 gramov) a prípadne neskôr ešte pridať, ak to bude potrebné. Ak chcete mať sušienkový základ z lotusiek aj po okrajoch formy, môžete pridať aj celé balenie sušienok. Ja som si nechala pár sušienok na ozdobu. Formu na tortu vystelieme papierom na pečenie, rukami natlačíme sušienkové cesto na dno formy a necháme zapiecť v rúre cca 12 minút pri 180 °C. Formu po 12 minútach vyberieme z rúry.
  2. Plnka: V mise rozmiešame mascarpone, kyslú smotanu a práškový cukor pri nízkych otáčkach. Keďže je Baileys sladký, do plnky som dala menej cukru. Ak máte radšej sladšie dezerty, pokojne môžete cukru pridať viac. Postupne do cesta pridávame vajíčka a žĺtky. Následne zapracujeme do cesta po lyžiciach múku. Pridáme Baileys. Likér v plnke nie je príliš výrazný, skôr tam dodáva príjemnú jemnú arómu. Ak máte teda radšej alkoholickejšie verzie, môžete zvýšiť objem pridaného likéru ;). Plnku následne vylejeme na predpečený korpus. Párkrát formou pobúchame po stole, aby v plnke nezostali bublinky. Ak máte čas, nechajte plnku vo forme ešte pred pečením aspoň 5 až 10 minút odpočívať.
  3. Následne vložte formu do rúry a pečte koláč 15 minút pri 180 °C. Ja som cheesecake piekla vo vodnom kúpeli - na spodok rúry som vložila plech s horúcou vodou. Po 15 minútach znížte teplotu na 150 °C a pečte ďalších 40 minút. Upečený cheesecake by mal byť pri krajoch pevný a v strede ešte mierne "trasľavý". Ihneď po dopečení oddeľte cheesecake nožom od okrajov formy. Nasleduje nekonečná fáza chladnutia :). Najskôr som nechala asi 30 až 40 minút cheesecake chladnúť v rúre, ktorú som nechala otvorenú asi na 15 cm. Následne som nechala cheesecake odpočívať pri izbovej teplote.
  4. Ganache: Po vychladnutí prichádza na rad ganache. Tú si pripravíme tak, že do misky nasekáme čokoládu a do hrnca dáme smotanu na šľahanie s Baileys. Smotanu a likér zohrejeme tesne pod bod varu. Následne horúcu smotanu vylejeme do misky s čokoládou. Najskôr nemiešame - asi dve minúty necháme smotanu pôsobiť a dáme jej čas na to, aby postupne čokoládu roztopila. Po dvoch minútach celú zmes premiešame, kým nevznikne hladká hnedá hmota. Počkáme 5 až 10 minút a ešte teplú Baileys ganache natrieme na cheesecake. Ganache môžeme potrieť len na vrch cheesecaku, prípadne aj po bokoch. Ja som zvolila druhý variant.
  5. Cheesecake môžeme dozdobiť podľa vlastnej predstavivosti. Ja som použila zvyšné lotusky. Cheesecake necháme vychladnúť pri izbovej teplote, následne ho vložíme do chladničky - najlepšie na noc. Ja som si k cheesecaku vyšľahala smotanu s troškou vanilínového cukru. Smotana, ktorú som si dala na tanier vedľa cheesecaku, tak celý gastronomický zážitok ešte viac umocnila. Dobrú chuť!