Pečený losos

Losos so zeleninou, s koriandrovým pestom a ryžovým koláčikom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
65 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Filety lososa osušíme. Rozohrejeme panvicu s olejom. Kožu lososa pomúčime a druhú stranu osolíme. Lososa položíme na rozpálenú panvicu kožou nadol. Pečieme zhruba 5 minút na miernom ohni. Potom ho dáme na plech kožou hore a dopekáme 10 – 12 minút pri 180 °C.
  2. Zelenina: Zeleninu očistíme a umyjeme. Z mrkvy a cukety nastrúhame pomocou škrabky na zemiaky pásiky pozdĺž celej zeleniny. Hrášok a klíčky umyjeme. Mrkvu, cuketu, hrášok a klíčky opražíme na oleji a podlejeme teriyaki omáčkou.
  3. Koriandrové pesto: Píniové oriešky prehrejeme na panvici, aby sa uvoľnili oleje v orieškoch. Oriešky nesmú zhorieť, majú mať jemne zlatistú farbu, potom ich odložíme z panvice vychladnúť. Do vyššej nádoby dáme olivový olej, pridáme koriander aj so stopkami a mixujeme. Pridáme parmezán a vychladnuté oriešky, ktoré jemne mixujeme do zmesi. Podľa chuti dosolíme a dokoreníme.
  4. Ryžové koláčiky: Ryžu uvaríme podľa návodu. Do uvarenej ryže nastrúhame kôru z 1 citróna. Ryžu pomocou formičky vytvarujeme do ľubovoľného tvaru a vypražíme dozlatista.
  5. Lososa podávame na opraženej zelenine s teriyaki omáčkou a ryžovým koláčikom. Steak z lososa prelievame koriandrovým pestom.