Losos so smotanovými zemiakmi a rukolou

Autor receptu: nadez

Žijem vo Fínsku, kde je losos veľmi obľúbený, a podľa mňa teda oprávnene, lebo je to jedna výborná vec! Tento recept mám z jedného časopisu, ale trochu som si ho upravila. Prvý krát som ho robila s mojou v podstate svokrou a veľmi mi zachutil, vyskúšajte :)

4-6
porcie
20 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Postup

  1. Kus čerstvého lososa (nie celú rybu, len filety, s kožou na spodku môže byť) umyjeme, dáme do zapekacej misy (na spodku s olivovým olejom), pokvapkáme šťavou z jedného citróna a osolíme. V miske si zmiešame cesnakovú nátierku (jeden téglik) s nakrájanou pažitkou, kôprom (nemusí byť, kto nemá rád, na obrázku je to bez kôpra) a šťavou z druhého citróna. Ak nemáme cesnakovú nátierku, môžeme použiť aj prírodnú bez príchute alebo bylinkovú.
  2. Zmesou potrieme celý povrch lososa.
  3. Zemiaky dáme na plech na pečenie (ich množstvo záleží od vás), resp. do druhej zapekacej misy. Ja používam zemiaky mrazené, ktoré polejem smotanou na varenie, posolím, prípadne pridám nejaké bylinky na dochutenie. Môžeme však použiť aj normálne, surové zemiaky, a klasicky ich upiecť ako prílohu k lososovi.
  4. Dáme piecť do vyhriatej trúby - lososa na 40 minút, zemiaky (zase v prípade mrazených) na jednu hodinu približne na 170 stupňov. Podávame so šalátom, ja osobne najradšej s rukolou, cherry paradajkami, bielym hroznom, lieskovcami, pokvapkanými olivovým olejom a citrónovou šťavou. Dobrú chuť! :)