Bezlepkové lokše
Lokše s makom bezlepkové (fotorecept)
Autor receptu: frezia68
Na FB ma zaujal recept Hanácke hertepláky. Na 1 kg zemiakov dávali 1/2 kg múky
polohrubej a myslím, že tým sa líšia od našich lokší. U nás
sa robili s hladkou múkou a vždy múky čo najmenej, len toľko, aby sa spravilo
nelepivé, ale mäkké cesto a to vtedy bola pochúťka. Vyskúšala
som s pohánkovou múkou, ale neboli také dobré, ako pamätám z detstva.
2 porcie |
10 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Mala som pár starých zemiakov, tak som ich deň pred pečením lokší uvarila.
- Vybrala som 400 g, odvážila 130 g pohánkovej múky, lebo som chcela mať mäkké cesto a aby som nepridávala múky viac. Vypracovala som cesto, urobila šúľok...
- Vyšli mi 4 ks. Lenže pri vaľkaní som musela podsýpať múkou, lebo cesto malo tendenciu sa trhať a odmietalo sa nechať vyvaľkať pekne do kruhu, ako sme staré kuchárky zvyknuté... Tak som ho veľmi netvarovala, len nech použijem čím menej múky. Piekla som na teflonovej panvici na sucho.
- Po upečení som natrela maslom, posypala s makom, ktorý bol pomiešaný s cukrom a pokvapkala maslom, ale môže sa aj štedrejšie.
- Nás bolo doma dosť detvákov, tak po stočení sa dávali na pekáč na seba, ktorý bol na pokraji starého sporáka, aby ostali teplé a ešte sa každá lokša natrela maslom, nech sa nelepia... A keď sme prišli hladné zo školy, to bola dobrôtka. Hanácke hertepláky som nejedla, hoci ich tam veľmi chválili. Ale aj tak myslím, že niet nad naše staré dobré lokše. O bezlepkových to netvrdím, aj tak som urobila len 2 ks a 2 budú ku kapuste s mäsom, lebo kačicu a ani húsku nemám. Tak kto vyskúša, prajem dobrú chuť!