Bezlepkové lokše

Lokše s makom bezlepkové (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Na FB ma zaujal recept Hanácke hertepláky. Na 1 kg zemiakov dávali 1/2 kg múky polohrubej a myslím, že tým sa líšia od našich lokší. U nás sa robili s hladkou múkou a vždy múky čo najmenej, len toľko, aby sa spravilo nelepivé, ale mäkké cesto a to vtedy bola pochúťka. Vyskúšala som s pohánkovou múkou, ale neboli také dobré, ako pamätám z detstva.

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mala som pár starých zemiakov, tak som ich deň pred pečením lokší uvarila.
  2. Vybrala som 400 g, odvážila 130 g pohánkovej múky, lebo som chcela mať mäkké cesto a aby som nepridávala múky viac. Vypracovala som cesto, urobila šúľok...
  3. Vyšli mi 4 ks. Lenže pri vaľkaní som musela podsýpať múkou, lebo cesto malo tendenciu sa trhať a odmietalo sa nechať vyvaľkať pekne do kruhu, ako sme staré kuchárky zvyknuté... Tak som ho veľmi netvarovala, len nech použijem čím menej múky. Piekla som na teflonovej panvici na sucho.
  4. Po upečení som natrela maslom, posypala s makom, ktorý bol pomiešaný s cukrom a pokvapkala maslom, ale môže sa aj štedrejšie.
  5. Nás bolo doma dosť detvákov, tak po stočení sa dávali na pekáč na seba, ktorý bol na pokraji starého sporáka, aby ostali teplé a ešte sa každá lokša natrela maslom, nech sa nelepia... A keď sme prišli hladné zo školy, to bola dobrôtka. Hanácke hertepláky som nejedla, hoci ich tam veľmi chválili. Ale aj tak myslím, že niet nad naše staré dobré lokše. O bezlepkových to netvrdím, aj tak som urobila len 2 ks a 2 budú ku kapuste s mäsom, lebo kačicu a ani húsku nemám. Tak kto vyskúša, prajem dobrú chuť!