Lístkové tyčinky

Lístkové tyčinky s bielkovou polevou a marhuľovým džemom

Autor receptu: siuuu

Mala som v chladničke chladené lístkové cesto, ktorému už čochvíľa mala skončiť záruka, tak som rozmýšľala, čo zaujímavé by som z neho pripravila a spomenula som si na tento jednoduchý recept, ktorý som niekde v minulosti zahliadla. A keďže ja mám veľmi rada snehové koláčiky, rozhodla som sa že ho vyskúšam. Sú to také koláčiky na rýchle zjedenie (vraj sa dajú odložiť k druhému dňu - neprikryté aby nezmäkli) - ale myslím si, že to nehrozí, sú totiž prudko žravé.

40 ks
porcií
20 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2-3 mm do tvaru štvorca alebo obdĺžnika. Z bielka, cukru a múky metličkou vymiešame hladkú hmotu - nesmie byť úplne riedka ani úplne hustá, taká aby sa dala natierať ale nestekala. Polevu rovnomerne natrieme na lístkové cesto.
  2. Ak použijete hotové vyvaľkané chladené cesto, treba ho najskôr odlepiť od papiera a až potom natrieť - po pokrájaní to ide iba veľmi ťažko a tyčinky sa deformujú (poučila som sa na vlastnej chybe - polovica tyčiniek mala zdeformovaný tvar).
  3. Marhuľový džem premixujeme aby bol úplne hladký - ak ho máte príliš hustý, radšej ho zrieďte troškou horúcej vody. Lekvár dáme do vrecka (cukrárskeho alebo igelitového), odstrihneme maličký rožtek a cez polevu robíme džemom diagonálne najskôr v jednom smere a potom v opačnom čiary vo vzdialenosti cca 1,5 až 2 cm od seba - vznikne nám taká lekvárová mriežka.
  4. Nakoniec radielkom alebo ostrým nožom pokrájame plát cesta na tyčinky široké cca 2 cm a dlhé cca 8 cm. Ja som cesto pred potretím neodlepila z papiera a tyčinky sa mi zle odlepovali, tak sú také rôznorodé čo sa rozmeru týka - ale zjedli sa raz-dva aj tak. Tyčinky opatrne podoberieme nožom a preložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre zohriatej na 180-185°C 10 minút. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a vrhneme sa na túto maškrtu.