Lístkové koláčiky

Lístkové taštičky zo sendvičovača (fotorecept)

Autor receptu: sdb

Vždy keď idem nakupovať, zastavím sa v obchode v boxe so zlacneným tovarom. Často zo zvedavosti, pretože nové veci radšej vyskúšam lacnejšie, veľmi často preto, že je mi ľúto, že to má ísť do koša. Radšej prispôsobím svoje plány nákupu na poslednú chvíľku a pomôžem tak odľahčiť plytvanie konzumnej spoločnosti. A ušetrím. Takto sa mi domov dostalo lístkové cesto.

24
porcií
5 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Keďže sme deň predtým mali premiéru pri varení, teda po správnosti pečení, slivkového džemu, tak som si povedala, že po slow food príprave spravíme jeden fast food. A k lístkovému cestu sa hodí džem, akýkoľvek. Pokojne si lístkové cesto spravte, vždy je to domáce lepšie ako kúpené. A pokojne kúpte klasické a rozvaľkajte, voľba je úplne na vás. Dôležité je, aby ste cesto potom pripravili a nakrájali tak, že Vám veľkosť štvorca bude pasovať do Vášho sendvičovača. Každý štvorec naplňte džemom koľko len chcete. Upozorňujem, že poctivé domáce džemy bez urýchľovacieho cukru obsahujú minimum vody, takže držia pevne, kým tie ostatné (domáce i kúpené) Vám môžu vytiecť. Takže aj kvalita džemu bude mať vplyv na výsledok.
  2. Taštičky prikryte tak, aby sa prekryli štvorce a džem rovnomerne roztlačte.
  3. Vložte do rozohriateho sendvičovača na minútku - dve podľa intenzity pečte.
  4. Ak máte doma deti, návštevu, párty, alebo skrátka máte radi menšie rozmery, šatôčky v polovici pečenia otočte. Upečené sú vtedy, keď zhednú ako vidno v strede obrázku.
  5. Po otočení dopečte a vyberte vychladiť na mriežku.
  6. Podľa chuti posypte cukrom, alebo podávajte tak ako ich upečiete.
  7. Je to skoro nemožné, ale boli zjedené rýchlejšie ako pečené. Pozor, džem je veľmi horúci! Šatočky podľa chuti plňte na sladko i na slano (šunka-syr, pizza, pesto, bazalka-rajčina-mozarella, kozí syr, ...), fantázii sa medze nekladú, recept je vhodný na prípravu s deťmi aj návštevníkmi, je zaujímavý a iný a rýchly :)
  8. Hneď sme to vybehali, tak nabudúce môžeme piecť zase, asi s jabĺčkami :D