LIPOnáda fotorecept

srnka77 - fotkasrnka77, 13. júna 2015
LIPOnáda (fotorecept)
Foto: srnka77

Začali kvitnúť lipy a tie ja skrátka milujem. Po nedávnom úspechu bazovej limonády som nelenila a skúsila to aj s lipou. Najprv som chcela Zobraziť celý popisZačali kvitnúť lipy a tie ja skrátka milujem. Po nedávnom úspechu bazovej limonády som nelenila a skúsila to aj s lipou. Najprv som chcela výsledok spomenúť len ako variáciu pôvodného receptu, doma však bolo zhodnotené, že „liponáda“ je ešte lahodnejšia než „bazonáda“, a tak si vraj právom zaslúži svojich vlastných päť minút slávy. Má ich teda mať!
PS: Odporúčajú aj dvaja z dvoch mravcov ;-)

10 minút
príprava

Suroviny

2 hrste
1 ks
2 - 3 PL
3 - 3,5 l




Postup

  1. 1

    Začneme nanajvýš príjemnou aromaterapeutickou činnosťou: v čistom prostredí uchmatneme včielkam zopár lipových kvetov, pričom sa vo vlastnom záujme vyhýbame osobným stretom s usilovnými zberačkami nektáru. Keď sa mňa v zime vírus opýta, čo som robila v lete, tento rok sa veru hanbiť nemusím :)

    LIPOnáda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do 3,5-litrového pohára vložíme dobré dve hrste sviežich kvetov, pridáme dve až tri polievkové lyžice medu, jeden chemicky neošetrený citrón nakrájaný na plátky a pohár doplníme ideálne pramenitou alebo filtrovanou vodou (kto nemá inú možnosť alebo sa cíti istejšie s vodou prevarenou, použije takú – po vychladnutí). Môžeme zľahka premiešať, aby sa med rýchlejšie rozpustil.

    LIPOnáda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prikryjeme plátenkom, nech obsah dýcha, a pohár postavíme aspoň na 6 až 8 hodín na slniečko (alebo prinajmenšom na okno). Pre intenzívnejšiu chuť môžeme nechať dlhšie, pokojne aj počas celého dňa. Počítame s tým, že na priamom slnku bude proces lúhovania prebiehať podstatne rýchlejšie ako na okne či inom mieste, kam slnko priamo nesvieti.

    LIPOnáda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po vylúhovaní precedíme cez sitko alebo rovno cez použité plátenko, citrón vyžmýkame. A pijeme... a pijeme... a pijeme. Na svoje vlastné zdravie! Uchovávame v chlade a skonzumujeme najlepšie do 24 hodín.

    LIPOnáda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poznámka: Lipu môžeme pravdaže skombinovať s ďalšími vhodnými bylinkami alebo aj ovocím – napríklad s bazou (čas kvitnutia sa prelína len pár dní, tak šup-šup!) či materinou dúškou, alebo hoci v trojici lipa-baza-tymian, čo je obľúbená kombinácia na prípravu silne liečivého a mimoriadne chutného čaju. Možností je neúrekom...

Diskusia k receptu

katka78
Obe tvoje -nády uložené, síce teraz nemám lipu, ani bazu, ale čo nie je, môže byť ;-) Na balkóne však mám niečo, z čoho by mohla byť fajn MÄTOnáda, vyskúšam :-)
radost
vtipne podávaš spracovanie darov prírody..jednoducho - a sú hody..:-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Liponáda môže byť fajn, chuťovo aj pre zdravie, ale lipa sa používa hlavne na potenie počas choroby, takže neviem, či je vhodná keď sú vonku horúčavy.
babkamt
škoda, že nemám kde ísť na lipu. Rada by som si spravila tvoju liponádu.
havino
@srnka , tri dni po zbere bazy sme pili Tvoju bazovú limonádu, aj s medovkou, aj s mätou,citronom, prvý krát samú s citronom s medom, na slniečku prehriatu, delikatesa, ale na čistú lipu už dosah nemám, ale viem si predstaviť tú chuť, baza, lipa, materina dúška, sú moje bylinky, ale pre iných, že skutočne mala by byť táto limonada prehriata na slniečku, vtedy cítiť chuť byliniek
mezi
alebo to uvaríme vo vriacej vode a máme z toho lipový čaj. Či studená, či teplá voda, nie je to rozhodujúce, ide o čaj. Od limonády by som očakával, že začal proces kvasenia, a kvapalina uvoľňuje bublinky CO2. A lipa na kyslo? - neviem, neviem. Nuž dva mravce z troch doma nemám, tak to robiť nebudem, namal by to aký mravec piť
srnka77
Ďakujem za všetky komenty a názory, pozitívne aj negatívne.

@katka78 : Dobrý nápad, daj potom vedieť výsledok :)

@dr : To je pravda, avšak potopudné čaje sa pijú teplé a v posteli. Navyše pri horúčavách, aké boli minulý týždeň, sa podľa mňa človek potí bez lipy rovnako ako s lipou ;-) a keďže potom odchádzajú z tela škodliviny, nie je to vôbec na škodu. Okrem potopudných účinkov lipa znižuje teplotu, účinkuje pri chrípke, bronchitíde, angíne, zápale pľúc, zápaloch obličiek a močového mechúra, predpisuje sa tiež pri funkčných ochoreniach žalúdka a čriev... Najčastejšie použitie je pri zápaloch horných dýchacích ciest, ktoré nie sú zriedkavé ani v lete. Viem, o čom hovorím, máme to celá rodina čerstvo za sebou – a som presvedčená, že aj vďaka bazovým a lipovým výluhom (ktoré v tých horúčavách padnú človeku lepšie než čaj), sme to zvládli bez liekov.
srnka77
@mezi : Poňatie limonády je rôzne, pričom pôvodne vôbec nebola dosycovaná CO2, veď tradične išlo o praobyčajnú citronádu (citrón, voda, sladidlo). Neskôr sa toto označenie rozšírilo na nápoje na báze riedených ovocných štiav, zvyčajne dosycovaných CO2 (nie kvasených). Dnes sa limonádou označuje pomaly čokoľvek (vrátane kolových nápojov) a vôbec nemusí obsahovať bublinky. Tak či onak, mne ovocné šťavy ani bylinkové výluhy s bublinkami nechutia, vymyslela som si preto tento postup a nejak ten výsledok bolo treba nazvať. Že to nie je pravá limonáda v úzkom zmysle slova? Ani púpavový med nie je med a každému je to jasné, ale nejako sa to volať musí.
Pokiaľ ide o chuť, od čaju (= záparu) sú tieto maceráty úplne inde. Čaju zo sušených kvetov si užijem dosť aj cez zimu, prečo by som teraz nevyužila kvety za čerstva a troška zmeny? Postup, ktorý používam ja, spadá pod rastlinné extrakty a konkrétne sa volá digescia = vylúhovanie rastlinných drog pri vyšších teplotách, ktoré však nesmú prekročiť 50 °C (pri vyšších znamená vyšších ako pri macerácii, kde proces prebieha pri normálnej teplote 15 – 20 °C); pri digescii sa zvyčajne extrahuje pri teplote 35 – 40 °C (takéto zahriatie obsah v pohári prirodzene dosiahne na slnečnom mieste), pričom dĺžka exktrakcie je najmenej polhodiny, najviac 24 hodín. Takže tak.
A že to nevyskúšaš tiež? To je v poriadku, je to predsa tvoja vec. Ak sa mne niečo pozdáva a považujem to za hodné nasledovania alebo otestovania, rada sa nechám inšpirovať. Ak ma to nezaujme, neriešim to a spravím si po svojom – až také je to jednoduché ;-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@srnka77 , to nebola z mojej strany zlá kritika, len som zauvažovala :-), aj ja robím výluhy, najradšej mám mätový s citrónom, ale viem, že všetky bylinky sú zdravé a dobré, mám uložený aj ten tvoj :-)
srnka77
Chcem sa veľmi pekne poďakovať za všetky vaše hodnotenia a uloženia, zistila som totiž, že ich nebolo málo... Tento recept bol šiestym najukladanejším receptom mesiaca jún v kategórii sladkých jedál (teda okrem toho, že môj recept na bazovú limonádu ten rebríček vyhral ;-) ). Ďakujem a nech vám chutí :)
ruzova
to musi krasne vonat, napadla mi hriesna myslienka, ci sa to da robit s hocijakou kvitnucou bylinkou ? co tak stredomorska myrta, niekto sa na dovolenke vypeka, ja vyrabam vonave likeriky z nadhernych voni stredomorskych byliniek
katka78
@srnka77 hlásim teda prosím pekne, že aj z tej mäty mi tvojim postupom vznikol chutný nápoj :-). My teraz fičíme na ľadových čajoch a long drinkoch, na prestriedanie sme vyskúšali aj takýto slniečkom nabitý nápoj, vynikajúci. Snáď sa mi niekedy pošťastí aj s bazou a lipou. Mám ich veľmi rada, len nemám "čistý zdroj".
Ďakujem! :-)
srnka77
@ruzova , jasné, prečo nie? Výborný nápad s myrtou. Už si skúšala? Ja sa zase pohrávam s myšlienkou oprobovať levanduľu, ak ešte nájdem peknú, a práve mi napadlo, že RUŽE!! Už nech je zase slnečno ;-)
@katka78 : Super, ďakujem krásne a veľmi sa teším, že sa mätonáda vydarila :-)
Priznám sa, ja som v poslednej dobe nič nelúhovala, bola som veľa preč a teraz mám zas akútny nedostatok pohárov, lebo v jednom sa maceruje jánsky olej, v ďalšom kvasia uhorky, v ďalšom kysne mlieko, atď... Musím si ešte nejaké poháre zohnať, už mi tie moje výluhy chýbajú ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia