Linecký koláč
Autor receptu: aleana
Postup- 175 g hladkej múky
150 g práškového cukru
3 žĺtky + 1 žĺtok na potretie cesta
100 g pražených mandlí, mletých
nastrúhaná kôra z 1 citróna
1 lyžička škorice
1 lyžička mletého klinčeka
štipka soli
150 g studeného masla, na kúsky
300 g lekváru z čiernych ríbezlí
120 g mandľových lupienkov
- Postup varenia
1. Múku zmiešajte s cukrom a dôkladne vyšľahanými žĺtkami, postupne pridávajte mleté mandle, citrónovú kôru, škoricu, klinčeky a soľ. Potom do cesta zapracujte maslo.
2. Vytvarujte bochník a dajte ho na hodinu odpočívať do chladničky. Potom oddeľte približne štvrtinu a tú vráťte do chladničky. Zo zvyšku vyvaľkajte plát hrubý pol centimetra. Preneste ho do okrúhlej formy (s priemerom 23 centimetrov) a zľahka ho pritlačte, najmä pri krajoch. Presahujúce cesto odrežte a dno poprepichujte na mnohých miestach vidličkou - nebudú sa v ňom tvoriť bubliny. Cesto potrite lekvárom.
3. Zvyšné cesto tiež vyvaľkajte, nakrájajte ho na prúžky a z tých vytvorte na koláči mriežku. Cesto potrite žĺtkom a obvod koláča posypte mandľovými lupienkami. Pečte približne dvadsaťpäť až tridsať minút pri 180 °C.
|