Linecké pečivo

Linecké kolieska s jahodovým lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: michaela4

Skoro všetky linecké kolieska alebo teda linecké pečivo sa robieva s ríbezľovým alebo nejakým kyslejším lekvárom. Ale keďže mi doma ríbezľový nemáme, skúsila som to s jahodovým. Myslela som, že budú príliš sladké, ale práve naopak :) Vôbec nevadí, že ten jahodový lekvár je sladší. Tiež robí zaujímavú chuť to, že do lekváru sa pridáva kus škorice, citrónovej šťavy a rumového cukru. Tak snáď sa Vám ten recept zapáči :) Originál som našla v babkinej kuchárskej knihe, ale trošku som si ho upravila :)

15
porcií
40 minút
príprava
20-25 minút
na 150 °C

Postup

  1. Ja si vždy najprv pripravím ten zomletý kryštálový cukor. Neviem, či to niekto ešte robieva, ale ja uprednostňujem, a to hlavne v tomto recepte, že nepoužívam originál práškový cukor, ale zomeliem ten kryštálový, a to preto, že sa v ňom nerobia hrčky, keďže nie je až taký jemný. Meliem ho na obyčajnom mlynčeku na mak. Do jednej misky si zomeliem 100 g (to bude do cesta) a do druhej tiež 100 g, ale pridám vanilkový cukor, ktorý tiež spolu s kryštálovým cukrom zomeliem a to bude na posypanie lineckých koliesok. (Áno na obrázku mám viac ako 100 g, ale to som mlela aj do budúcna :D )
  2. Do misky si dáme 300 g múky, pridáme 100 g cukru, 2 štipky soli a rozmiešame. Vytlačíme si približne za PL šťavy z citróna a pridáme do zmesi. Potom pridáme kúsok zmäknuté maslo (nemala by to byť Hera ani Palmarin ani nič podobné). Najlepšie nejaké kvalitné smotanové maslo. Potom dáme do zmesi ešte jedno vajíčko a rukou všetko zmiešame dokopy. Mala by sa z cesta vytvoriť hrudka, ale môže sa stať, že bude redšie. Vtedy sa môže pridať ešte trocha múky. Po vytvorení hrudky z cesta ho dáme na pomúčenú dosku. (Ak chcete, cesto môžete nechať aj odstáť v chlade, ale nemusí to byť :) )
  3. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske asi tak na 3 - 4 mm. Tieto kolieska by sa mali vykrajovať špeciálnym "vykrajovátkom" určeným presne na toto pečivo, ale ja ho ešte stále nemám kúpené, tak som si vystačila aj s pohárom a štamperlíkom :). Pohárom vykrojím kruh a doňho štamperlíkom menšie očko. Takto povykrajované kolieska dáme piecť na 150 stupňov celzia. Môžu sa dať piecť aj na vyššiu teplotu, ale nemám s tým najlepšie skúsenosti, tak si radšej počkám :) Pečú sa pomaličky. Vyberáme ich vtedy, keď sú už aspoň kus zapečené, nesmú byť hnedé a už vôbec nie tmavé. Mali by byť úplne svetlé.
  4. Kým sa nám kolieska pečú, pripravíme si lekvár s ktorým budeme kolieska natierať a spájať. Do misky dáme 3 PL jahodového lekváru a miešame na miernom ohni. Pridáme 1 ČL škoricového cukru alebo mletej škorice, polovicu polievkovej lyžice šťavy z citróna a polovicu sáčku cukru z rumovou príchuťou. Miešame na miernom ohni veľmi krátko. Len kým sa nám lekvár zohreje, nemusí sa prevárať. To, že ho zahrejeme nám zaručí, že sa bude lepšie lepiť a kolieska sa nebudú odpájať. Ale ja som použila domáci jahodový lekvár, neviem ako to ide s kúpeným.
  5. Hneď ako kolieska vyberieme z trúby začneme ich obaľovať v cukre. Aj tie s očkom aj tie bez. Na tie celé kolieska natrieme lekvár a spojíme s kolieskom s očkom. Budú pravdepodobne zozačiatku trochu tvrdšie, ale oni do druhého dňa zmäknú, u nás ani nestihli :)) Tak teda dobrú chuť.