Linecké pečivo
Linecké pečivo

Linecké kolieska s jahodovým lekvárom fotorecept

michaela4 - fotkamichaela4, 1. augusta 2017
Linecké kolieska s jahodovým lekvárom (fotorecept)
Foto: michaela4

Skoro všetky linecké kolieska alebo teda linecké pečivo sa robieva s ríbezľovým alebo nejakým kyslejším lekvárom. Ale keďže mi doma ríbezľový nemáme, skúsila som Zobraziť celý popisSkoro všetky linecké kolieska alebo teda linecké pečivo sa robieva s ríbezľovým alebo nejakým kyslejším lekvárom. Ale keďže mi doma ríbezľový nemáme, skúsila som to s jahodovým. Myslela som, že budú príliš sladké, ale práve naopak :) Vôbec nevadí, že ten jahodový lekvár je sladší. Tiež robí zaujímavú chuť to, že do lekváru sa pridáva kus škorice, citrónovej šťavy a rumového cukru. Tak snáď sa Vám ten recept zapáči :) Originál som našla v babkinej kuchárskej knihe, ale trošku som si ho upravila :)

15
porcií
40 minút
príprava
20-25 minút
na 150 °C

Suroviny

300 g
200 g
200 g
1,5 bal
1 ks
1,5 PL
1 ČL (alebo mletá škorica)
2 štipky
3 PL
0,5 bal




Postup

  1. 1

    Ja si vždy najprv pripravím ten zomletý kryštálový cukor. Neviem, či to niekto ešte robieva, ale ja uprednostňujem, a to hlavne v tomto recepte, že nepoužívam originál práškový cukor, ale zomeliem ten kryštálový, a to preto, že sa v ňom nerobia hrčky, keďže nie je až taký jemný. Meliem ho na obyčajnom mlynčeku na mak. Do jednej misky si zomeliem 100 g (to bude do cesta) a do druhej tiež 100 g, ale pridám vanilkový cukor, ktorý tiež spolu s kryštálovým cukrom zomeliem a to bude na posypanie lineckých koliesok. (Áno na obrázku mám viac ako 100 g, ale to som mlela aj do budúcna :D )

    Linecké kolieska s jahodovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky si dáme 300 g múky, pridáme 100 g cukru, 2 štipky soli a rozmiešame. Vytlačíme si približne za PL šťavy z citróna a pridáme do zmesi. Potom pridáme kúsok zmäknuté maslo (nemala by to byť Hera ani Palmarin ani nič podobné). Najlepšie nejaké kvalitné smotanové maslo. Potom dáme do zmesi ešte jedno vajíčko a rukou všetko zmiešame dokopy. Mala by sa z cesta vytvoriť hrudka, ale môže sa stať, že bude redšie. Vtedy sa môže pridať ešte trocha múky. Po vytvorení hrudky z cesta ho dáme na pomúčenú dosku. (Ak chcete, cesto môžete nechať aj odstáť v chlade, ale nemusí to byť :) )

    Linecké kolieska s jahodovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske asi tak na 3 - 4 mm. Tieto kolieska by sa mali vykrajovať špeciálnym "vykrajovátkom" určeným presne na toto pečivo, ale ja ho ešte stále nemám kúpené, tak som si vystačila aj s pohárom a štamperlíkom :). Pohárom vykrojím kruh a doňho štamperlíkom menšie očko. Takto povykrajované kolieska dáme piecť na 150 stupňov celzia. Môžu sa dať piecť aj na vyššiu teplotu, ale nemám s tým najlepšie skúsenosti, tak si radšej počkám :) Pečú sa pomaličky. Vyberáme ich vtedy, keď sú už aspoň kus zapečené, nesmú byť hnedé a už vôbec nie tmavé. Mali by byť úplne svetlé.

    Linecké kolieska s jahodovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa nám kolieska pečú, pripravíme si lekvár s ktorým budeme kolieska natierať a spájať. Do misky dáme 3 PL jahodového lekváru a miešame na miernom ohni. Pridáme 1 ČL škoricového cukru alebo mletej škorice, polovicu polievkovej lyžice šťavy z citróna a polovicu sáčku cukru z rumovou príchuťou. Miešame na miernom ohni veľmi krátko. Len kým sa nám lekvár zohreje, nemusí sa prevárať. To, že ho zahrejeme nám zaručí, že sa bude lepšie lepiť a kolieska sa nebudú odpájať. Ale ja som použila domáci jahodový lekvár, neviem ako to ide s kúpeným.

    Linecké kolieska s jahodovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hneď ako kolieska vyberieme z trúby začneme ich obaľovať v cukre. Aj tie s očkom aj tie bez. Na tie celé kolieska natrieme lekvár a spojíme s kolieskom s očkom. Budú pravdepodobne zozačiatku trochu tvrdšie, ale oni do druhého dňa zmäknú, u nás ani nestihli :)) Tak teda dobrú chuť.

    Linecké kolieska s jahodovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

luwinka
Z lineckeho cesta viem skôr piecť na sviatky.Aj ked nemáš formicku okruhlu na vykrajovanie , aj tak sa ti vydarili pekne. Len ten cukor s rumovou príchuťou to nepoznám.Musim ho popozerat v nejakých supermarketoch, ja som o ňom ani nevedela, ze taky je.
luwinka
Z lineckeho cesta viem skôr piecť na sviatky.Aj ked nemáš formicku okruhlu na vykrajovanie , aj tak sa ti vydarili pekne. Len ten cukor s rumovou príchuťou to nepoznám.Musim ho popozerat v nejakých supermarketoch, ja som o ňom ani nevedela, ze taky je.
mitzy
pekné mačacie očká, my pečieme vždy na vianoce a s ríbezľovým lekvárom. jahodový je dobrý nápad :)
nika168
Aj ty si jeden z tých "týpkov" :D ktorí si radi recepty upravujú podľa seba a svojej chuti tak ako ja :D ten rumový cukor poznám, ale nevídať ho tak často vo všetkých obchodoch. Recept je super, s tým lekvárom si sa vynašla, určite to má príjemnú chuť :D a vôňa. Ja linecké zlepujem akýmkoľvek džemom ktorý mám doma. Ešte sa mi nestalo že by som mala reklamácie :D i keď čím kyslejší je tak tým lepšie. Chválim aké pekné kolieska i bez vykrajovačky :D super Miška šikulka
michaela4
@Luwinka Aj ja pekávam linecké hlavne na sviatky ale mám ich stráášne rada tak som sa do toho pustila aj v týchto horúčavách :D Ten cukor s rumovou príchuťou sa predáva v podobne veľkých sáčkoch ako napr. Vanilkový cukor. Ja som ho kúpila v obyčajných potravinách a tiež som ho vtedy videla prvýkrát tak som si povedela, že ho do niečoho vyskúšam :) a je dobrý v tom, že ak by som pridala ozajstný rum, už by tam bol alkohol a že vraj už niekto aj zo zákuskov u policajtov nafúkal takže som sa rozhodla pre tento cukor a krásne vonia :)
michaela4
@Mitzy no áno s ríbezľovým sú aj originál linecké ale my sme doma mali len jahodový tak som si povedala, že to skúsim :) a ďakujem za ocenenie nápadu :))
michaela4
@Nika168 To som presne ja :D aj podľa svojej chuti aj rada nahrádzam suroviny keď niečo doma nemám :D
Ďakujem krásne za pochvalu :) myslela som, ako som už aj do receptu písala, že budú veľmi sladké ale neboli a tiež sa doma nikto nesťažoval :D ale určite som zástankyňa originál receptu a to s ríbezľovým lekvárom ale keď už to takto vyšlo... aspoň som vyskúšala niečo nové :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia