Linecké pečivo
Linecké koláčiky s citrónovou plnkou lemon curd (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Aktuálna dobrota na blížiace sa sviatky so sviežou plnkou, ktorú si môžete pripraviť v predstihu.* Citrónový krém lemon curd určite využijete aj ako náplň do rôznych piškótových zákuskov. V chladničke dobre uzavretý vydrží 1-2 týždne.
50-60 ks porcií |
45-50 minút príprava |
10-12 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na náplň. Ak nemám biocitróny, použijem chemicky ošetrené, ale poriadne umyté.
- Citrónová náplň lemon curd: Do misy vsypeme kryštálový cukor, štipku soli, nastrúhame citrónovú kôru a všetko premiešame. Zmäknuté maslo pokrájame a po častiach mixérom vmiešame do základu. Postupne po jednom vmiešame žĺtky.
- Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a šľaháme, pokiaľ sa všetko spojí.
- Zmes vlejeme do hrnca. Varíme na miernom plameni 10 minút za stáleho miešania.
- Za horúca krém vlejeme do čistého suchého pohára a necháme vychladnúť (chladnička).
- Linecké cesto: Múku a práškový cukor preosejeme do misy, nastrúhame k nim studené maslo, pridáme žĺtok.
- Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky stuhnúť.
- Odležané cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku rozvaľkáme a formičkou vykrojíme kvietky plné aj s otvorom.
- Plech vyložíme papierom na pečenie uložíme pripravené kvietky. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 10-12 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť.
- Koláčiky s otvorom posypeme práškovým cukrom. Do cukrárskeho vrecka s rovnou špičkou dáme citrónovú náplň a nanášame na spodné (nevykrojené) koláčiky. Spojíme s pocukrovanými vykrojenými koláčikmi.
- Ja som urobila linecké cesto 2x a tak som vykrojila viaceré farebné koláčiky. Uložíme do dózy, aby nasiakli náplňou. Pohostenie pre detičky určite poteší, dobrú chuť.
- Takéto vzory...