Linecká torta s čokoládovým krémom ganache (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

Mňamka neskutočná. A čím lepšiu čokoládu dáme, tým lepšia :-D.

12-16
porcií
13-15 minút
na 200 °C

Postup

  1. Suroviny sú na koláč s priemerom 24 cm. Do misy dáme múku, cukor, žĺtok (ak máte malý žĺtok dajte dva), citrónovú šťavu a vanilkový extrakt. Studené maslo nastrúhame.
  2. Spracujeme, kým sa to nespojí. Cesto dobre premiesime, inak zostane po upečení sypké. Nemiesime pridlho, lebo by zase zostalo tuhé a gumovité :). Vytvarujeme bochník a necháme 20 minút odpočinúť v chlade.
  3. Rozvaľkáme na kruh. Pre lepšiu manipuláciu môžete cesto opäť chvíľu vychladiť.
  4. Do formy ho prenášam takto, preložené na štvrtiny.
  5. Formu vymastíme maslom. (Najlepšia je forma s odnímateľnými okrajmi, ja s takýmto priemerom nemám. Vo nerozoberateľnej forme sa vždy prvý kúsok zle vyberá a je trošku "pošramotený".) Cesto dáme do formy, zarovnáme, popicháme vidličkou. Dáme do chladu aspoň na 30 minút.
  6. Rúru vyhrejeme na 200°C a pečieme 13-15 minút, kým to nezačne ružovieť. Okraje som po upečení zarovnala nožom.
  7. Necháme úplne vychladnúť. Potrieme nejakým pikantným džemom. Nám sa najviac osvedčil malinový, višňový, ríbezľový. Tiež je výborné korpus posypať drobným ovocím.
  8. Šľahačku zohrejeme takmer do varu. Vsypeme nalámanú čokoládu, dáme maslo a koňak. Chvíľu počkáme, aby čokoláda zmäkla.
  9. Vymiešame metličkou kým nevznikne hladká, lesklá hmota.
  10. Vlejeme do korpusu. Trošku pobúchame o podložku, aby sme odstránili vzduchové bubliny. Dáme do chladničky na niekoľko hodín stuhnúť. Ideálne do druhého dňa, aby linecký korpus pekne zmäkol.
  11. A degustujeme :-D.... Môžeme podávať s nesladenou šľahačkou, alebo ovocnou omáčkou alebo ako Vám len napadne...