Linecká torta s čokoládovým krémom ganache (fotorecept)
Autor receptu: irenaw
Mňamka neskutočná. A čím lepšiu čokoládu dáme, tým lepšia :-D.
12-16 porcií |
13-15 minút na 200 °C |
Postup
- Suroviny sú na koláč s priemerom 24 cm. Do misy dáme múku, cukor, žĺtok (ak máte malý žĺtok dajte dva), citrónovú šťavu a vanilkový extrakt. Studené maslo nastrúhame.
- Spracujeme, kým sa to nespojí. Cesto dobre premiesime, inak zostane po upečení sypké. Nemiesime pridlho, lebo by zase zostalo tuhé a gumovité :). Vytvarujeme bochník a necháme 20 minút odpočinúť v chlade.
- Rozvaľkáme na kruh. Pre lepšiu manipuláciu môžete cesto opäť chvíľu vychladiť.
- Do formy ho prenášam takto, preložené na štvrtiny.
- Formu vymastíme maslom. (Najlepšia je forma s odnímateľnými okrajmi, ja s takýmto priemerom nemám. Vo nerozoberateľnej forme sa vždy prvý kúsok zle vyberá a je trošku "pošramotený".) Cesto dáme do formy, zarovnáme, popicháme vidličkou. Dáme do chladu aspoň na 30 minút.
- Rúru vyhrejeme na 200°C a pečieme 13-15 minút, kým to nezačne ružovieť. Okraje som po upečení zarovnala nožom.
- Necháme úplne vychladnúť. Potrieme nejakým pikantným džemom. Nám sa najviac osvedčil malinový, višňový, ríbezľový. Tiež je výborné korpus posypať drobným ovocím.
- Šľahačku zohrejeme takmer do varu. Vsypeme nalámanú čokoládu, dáme maslo a koňak. Chvíľu počkáme, aby čokoláda zmäkla.
- Vymiešame metličkou kým nevznikne hladká, lesklá hmota.
- Vlejeme do korpusu. Trošku pobúchame o podložku, aby sme odstránili vzduchové bubliny. Dáme do chladničky na niekoľko hodín stuhnúť. Ideálne do druhého dňa, aby linecký korpus pekne zmäkol.
- A degustujeme :-D.... Môžeme podávať s nesladenou šľahačkou, alebo ovocnou omáčkou alebo ako Vám len napadne...