Linecká klasika (vianočná i veľkonočná) (fotorecept)

Autor receptu: papkoska

Pečiem podľa tohto receptu už 9 rokov, osvedčil sa. Pri lineckom je jednoduché pravidlo 1- 2-3, t.j. jeden diel práškového cukru, dva diely masla a tri diely hladkej múky. Múky dávam o niečo menej, aby cesto bolo mastnejšie a lepšie sa s ním pracovalo.

15 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Deň vopred si pripravíme cesto. V miske si vyšľaháme zmäknuté maslo (o inom tuku ani neuvažujeme) s preosiatym práškovým cukrom a vanilkovým cukrom do peny, pridáme vajce, prešľaháme. Na túto zmes preosejeme múku a nastrúhame citrónovú kôru z dobre umytého citróna (alebo biocitróna, ak sa nám podarí zohnať). Spracujeme tuhšie cesto, zabalíme do sáčka alebo fólie a necháme cez noc v chladničke.
  2. Na druhý deň si cesto necháme voľne v kuchyni zohriať, potom ho spracujeme rukami, rozdelíme na 3 časti a postupne vaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku asi 2 mm. Táto finta sa mi osvedčila, pretože nepodsýpame múkou, cesto zostáva krehké. Inak po pridávaní múky na vaľkanie postupne tvrdne a rozmrví sa. Chce to trochu cviku, aby sa nám papier nekrčil a neodtláčal, ale ide to. Vykrojíme tvary, polovicu s dierkou. Preložíme na plech.
  3. Pečieme pri 180°C (teplovzdušná rúra) alebo 200° (bežná rúra) 5-10 minút. Pozor, aby len zbeleli, nemajú mať hnedé okraje. Plech uprostred pečenia môžeme otočiť, budú sa piecť rovnomernejšie. Na obrázku sú pred pečením.
  4. Zlepujeme ríbezľovým alebo višňovým lekvárom, najlepšie domácim. Posypeme cukrom alebo dozdobíme čokoládou. Necháme odležať v dóze na koláčiky aspoň 5 dní, pekne zmäknú.