Lievik trúbkovitý na červenom víne ako príloha ku steaku (fotorecept)

Autor receptu: afataga

Konečne hojne rastie výborná huba lievik trúbkovitý, našli sme ich dosť veľa, tak som hľadala ako ich pripraviť aj čerstvé a našla som recept v malej knižke z r. 1983 s názvom 100+1 jídel z hub a na houbách od autora Oldřich Kosek. Oproti pôvodnému receptu som ešte pridala rascu a miesto pretlaku som dala paradajku. Uvádzam ako je v knihe, ja som robila z polovičnej dávky. V zátvorke sú moje úpravy. Určite sa dajú takto pripraviť aj iné huby.

2-3
porcie
10 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Z lesa sme doniesli lievik a odobrala som z neho cca 400g
  2. Samozrejme iné huby sme tam tiež nenechali
  3. Ani tieto :-)
  4. Lieviky som umyla ( ostatné išli do sušičky)
  5. Do woku som dala 2 PL masla, do roztopeného som dala tymián a bobkový list a na miernom stupni som nechala asi 3 min. prevoňať maslo, bylinky som potom vyhodila
  6. Do woku som dala cibuľu nakrájanú na drobno a spenila som ju, pridala som teplotu
  7. Pridala som huby, po chvíli soľ, rascu a korenie
  8. Pustili dosť vody, trvalo asi 20 min., kým sa všetka vydusila, potom som priliala víno, dala som Chianti a dala som paradajku a štipku soli
  9. Znova som vydusila tekutinu, čo trvalo cca 10 min., po odstavení som ešte pridala kúsok masla
  10. Medzi tým som urobila hanger steaky, nebudem podrobne rozpisovat ako, mám tu na ne viac receptov, tak len v skratke: steaky som osolila a okorenila, opiekla cca 3 min, zabalila do alobalu s kuskom masla a zakryla asi na 8 min. Hotové jedlo som posypala vňaťou.