Liečivé účinky hlávkovej kapusty alebo-

Autor receptu: eldina

kapusta nie je len potravina...*/o prípadnom využití mnou publikovaných rád,sa poradte s vaším lekárom/

Suroviny

    Postup

    1. Nebudem sa rozpisovať o tom,ako je kapusta zdravá,lebo by mi nestačili kolónky..:)..... prejdem hned k tomu,ako využiť kapustu k určitým zdravotným problémom..
    2. v tomto bode spomeniem najprv prípravu,aby som to v dalších bodoch opäť nemusela rozpisovať....z kapusty využívame jej šťavu a listy...ŠŤAVU si pripravíme:kapustu najemno nastrúhať/aj mixérom ,chopperom,či odšťavovačom/,nechať 1O min postáť a cez gázu alebo ľanové plátno vyžmýkať šťavu..šťavu použijeme/či užijeme/ hned,najneskôr do 1 hodiny,neodkladáme do chladničky/ oxidácia/.---------------KAPUSTNÉ LISTY:/používajú sa ako obklady/ :vrchné listy z kapustovej hlávky odstránime,používame len vnútorné----listy treba umyť,osušiť.orežeme zvyšky hlúbu/tzv."žilu"/a valčekom na cesto "vyžehlíme " list.Takto pomadžganý a "vyžehlený"list prikladáme na postihnuté miesto/a obviažeme gázou..Listy ,ktoré sa prikladajú na rany,treba vždy dezinfikovať alkoholom/na to určeným/-"recepty" ,kde sa prikladá list na otvorené rany,vredy alebo gangrény kapustný list,som sa sem už neodvážila dať..:)) /.
    3. KOZMETIKA:pripravené listy prikladáme na miesta,ktoré chceme liečiť.Veľmi dobre účinkuje čerstvá šťava/gázu namočenú v šťave pripevníme na postihnuté miesto/,ktorú nanášame na :akné,ekzémy,lišaje,osýpky,popáleniny
    4. VREDY ŽALÚDKA A DVANÁSTORNÍKA:medzi najlepšie prírodné lieky pri týchto ochoreniach, patrí šťava z kapusty/ aj zo zemiakov,ale o ňom teraz nepíšem/... I.TÝŽDEŇ:užívať 3x1 dcl šťavy z kapusty pred jedlom ...II.TÝŽDEŇ:2x 1 dcl šťavy ráno a večer,pred jedlom..III.TÝŽDEŇ:1x denne 1 dcl ráno,nalačno...UPOZORNENIE!!!::::pri tejto liečbe dodržiavať aj dietu ,ktorá je súčasťou diagnózy.Ak by ste mali pocit nafúknutia-treba dať do šťavy 1ČL mletého kmínu.
    5. ASCITES/nahromadenie tekutiny v brušnej dutine/:::.I:TÝŽDEŇ piť šťavu 4x denne po 1 dcl,II.TÝŽDEŇ: 3x denne po 1 dcl šťavy,III.TÝŽDEŇ:2x denne 1 dcl šťavy.....UPOZORNENIE!!::pri tejto diagnóze a pití kapustovej šťavy -je dôležité tiež piť čajovú zmes určenú na túto chorobu + dodržiavať "neslanú dietu" .
    6. CHRONICKÝ KAŠEĽ,BRONCHITÍDA::šťavu zo sladkej kapusty alebo šťavu z kyslej kapusty piť každú hodinu po 1 PL,až kým kašeľ neprestane. ....."BYŤ PO OPICI":::nalačno vypiť 1 dcl šťavy zo sladkej kapusty alebo z kyslej a neskôr zjeme aj kyslú kapustu s olivovým olejom..
    7. TUBERKULÓZA:v počiatočnej fáze choroby piť šťavu z kapusty /sladkej/ alebo kyslej,spolu so zomletými semienkami ľanu a anízu,v pomere 1ČL/zmes oboch semien/na 1 dcl šťavy. Ak pijete šťavu z kyslej kapusty,tak nesmie byť slaná/a nakoľko je/-treba ju rozriediť vodou..
    8. "NAHLUCHLOSŤ"/v prípade,ak je ako následok zápalu ucha/::3-5 kvapiek šťavy z kyslej kapusty/vlažnej/ do postihnutého ucha/za deň.
    9. HLÍSTY,ČI INÉ ČREVNÉ PARAZITY:::šťava zo sladkej kapusty alebo z kyslej každé 2 hodiny 1 PL a 2 x denne jesť šalát z kyslej kapusty,cesnaku a olivového oleja.
    10. ASTMA,BRONCHITÍDA::na prsia dávame teplé obklady z kapustného listu,ráno a večer.(Listy nahrejeme v teplej vode alebo žehličkou/parou/).
    11. ARTRITÍDA/REUMATOIDNÁ/:kapustný list prikladáme 2x denne na boľavé miesto./príprava podľa bodu č.2/
    12. vyňaté a preložené z ://belko.gooforum.com/t32-kupus-brasica-oleracea-l