Mäsový koláč
Libanonský mäsový chlieb (Spiced flatbread) (fotorecept)
Autor receptu: kucharka
Jednoducho pochúťka. Ako príloha k iným arabským jedlám, alebo len tak samotný, k polievke…* Recept je podľa James Martin.
4-6 porcie |
20 minút príprava |
15 minút na 220 °C |
Postup
- Večer si pripravíme cesto: Zmiešame múku, krupicu a soľ. V miske s trochou vlažnej vody necháme napučať droždie. Ak použijete sušené droždie, tak na toto množstvo 7 g. Napučané droždie zmiešame s múčnou zmesou a postupne pridávame zvyšok vody, ak treba aj trochu viac, aby sme dostali vláčne, skôr vlhké cesto. Prikryjeme a necháme na chladnom mieste celú noc.
- Na posekanej cibuľke, popučenom cesnaku a olivovom oleji opečieme koreniny. Pridáme mleté mäso. Opekáme do chrumkava. (Podľa chuti môžeme pridať čili, napučané hrozienka alebo píniové oriešky.) Posolíme a pokoreníme. Necháme vychladnúť.
- Cesto si pripravíme na papierom vystlaný plech. Na fotke je veľký plech. Ja si sem-tam namočím prsty do studenej vody, aby sa cesto nelepilo a len ho tak "roztľapkávam" na požadovanú veľkosť. Chlieb nie je tenký ako pizza, je trochu hrubší.
- Na cesto dáme mäso. Sem-tam dáme kôpky hustého bieleho jogurtu. Posypeme pokrájanými čili papričkami. Ja dávam kvôli farbe zelenú aj červenú. Posolíme, pokoreníme a bohato pokvapkáme olivovým olejom.
- Vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme na 220 °C asi tak 10-15 minút, podľa hrúbky cesta. Spodný ohrev, ako na pizzu. Upečený posypeme podľa chuti čerstvou mätou, koriandrom alebo petržlenovou vňaťou.