Mäsový koláč

Libanonský mäsový chlieb (Spiced flatbread) (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Jednoducho pochúťka. Ako príloha k iným arabským jedlám, alebo len tak samotný, k polievke…* Recept je podľa James Martin.

4-6
porcie
20 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer si pripravíme cesto: Zmiešame múku, krupicu a soľ. V miske s trochou vlažnej vody necháme napučať droždie. Ak použijete sušené droždie, tak na toto množstvo 7 g. Napučané droždie zmiešame s múčnou zmesou a postupne pridávame zvyšok vody, ak treba aj trochu viac, aby sme dostali vláčne, skôr vlhké cesto. Prikryjeme a necháme na chladnom mieste celú noc.
  2. Na posekanej cibuľke, popučenom cesnaku a olivovom oleji opečieme koreniny. Pridáme mleté mäso. Opekáme do chrumkava. (Podľa chuti môžeme pridať čili, napučané hrozienka alebo píniové oriešky.) Posolíme a pokoreníme. Necháme vychladnúť.
  3. Cesto si pripravíme na papierom vystlaný plech. Na fotke je veľký plech. Ja si sem-tam namočím prsty do studenej vody, aby sa cesto nelepilo a len ho tak "roztľapkávam" na požadovanú veľkosť. Chlieb nie je tenký ako pizza, je trochu hrubší.
  4. Na cesto dáme mäso. Sem-tam dáme kôpky hustého bieleho jogurtu. Posypeme pokrájanými čili papričkami. Ja dávam kvôli farbe zelenú aj červenú. Posolíme, pokoreníme a bohato pokvapkáme olivovým olejom.
  5. Vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme na 220 °C asi tak 10-15 minút, podľa hrúbky cesta. Spodný ohrev, ako na pizzu. Upečený posypeme podľa chuti čerstvou mätou, koriandrom alebo petržlenovou vňaťou.