Slivkový koláč
Liaty koláč s minislivkami
Autor receptu: helena10
Do tohto koláča som zužitkovala posledné malé slivky z plánky.* Upiecť sa dá s posýpkou, aj bez posýpky.
Postup
- Ako prvú si nachystám posýpku na koláč. V menšej nádobe roztopím maslo. Pridám doň cukor, premiešam a nasypem múku. Miešam všetko vareškou až vznikne posýpka. Nechám ju bokom celkom vychladnúť a stuhnúť.
- Cesto pripravím v jednej miske vymiešaním všetkých uvedených surovín ručným mixérom – môžete aj metličkou – do jednoliatej konzistencie. Hotové cesto nie je ani riedke, ani husté.
- Pripravené cesto vylejem a zarovnám na vymastený a posypaný hlboký plech 22 x 33 cm.
- Na cesto rozsypem polovičky malých sliviek, ktoré som vopred umyla a odkôstkovala. Slivky posypem cukrami podľa vlastného uváženia.
- Povrch ochutených sliviek štedro posypem pripravenou vychladnutou a stuhnutou posýpkou. Neminula som všetku. Zostatok som odložila do mrazničky na ďalšie použitie.
- Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 30 minút. Skontrolujem špajľou.
- Vychladnutý upečený koláč pred podávaním môžete posypať práškovým cukrom.