Levanduľová zmrzlina 2

Autor receptu: kukulienka71

Milujem jej vôňu odnepamäti a nedávno som si zamilovala aj jej chuť v zmrzline. Padne vhod po horúcom a vyčerpávajúcom dni;-)

4
porcie
10+180 minút
príprava

Postup

  1. Inšpirovala som sa receptom z časopisu. Pripravila som variáciu sladšiu a menej sladkú pre porovnanie, nám chutili obe verzie, so Salkom, aj bez. K príprave sú potrebné sušené kvietky levandule, ktoré sa pomelú najemno na kávovom mlynčeku, potom sa k nim pridá kryštálový cukor a ešte sa premelú aj s ním, dostaneme levanduľový práškový cukor omamnej vône. Všetok som do zmrzliny nepoužila, pretože aj Salko som mala sladené, použite podľa svojej chuti. Zvyšok ochuteného cukru si viem predstaviť na ovsenej, ryžovej alebo krupicovej kaši, dodá lahodnú vôňu aj chuť ako posýpka na jemných koláčikoch...
  2. Šľahačkové smotany a Salko musia byť dobre vychladené. Na prifarbenie som použila čerstvé čučoriedky, ktoré som zmixovala s trochou smotany a prepasírovala do zvyšku šľahačkovej smotany. Ak chcete, môžete prifarbiť aj potravinárskym farbivom. K polovici prifarbenej smotany som pridala pol konzervy Salka, lyžičku levanduľového cukru a všetko som prešľahala, naliala do kelímka a dala zamraziť. Každých 30 minút som zmes premiešala vidličkou, aby sa nevytvorili kryštáliky, až do úplného zmrazenia. Druhú polovicu prifarbenej smotany som len ochutila levanduľovým cukrom a tak som dala zamraziť, tiež som každú polhodinu premiešala až do úplného zmrznutia.
  3. takto sa dá ľahko pripraviť aj zmrzlina z iných sušených byliniek, či jedlých kvietkov (bazy, lipy, nechtíka, mäty, medovky, žihľavy atď.) prípadne mletých orechov, mandlí, kokosu, maku či dokonca chilli:-)