Letný zeleninový plech na vyprázdnenie chladničky (fotorecept)

Autor receptu: jarco

Ak žijete v meste tak ako ja, určite to poznáte. Desať mesiacov do roka zháňate, potiac slzy a krv, tú najlepšiu zeleninu pre svoju rodinu. A v lete - vďaka rodine z dolniakov - zrazu neviete, čo s ňou. Ak navyše po víkendovej oslave na chalupe ostanú veci ako vajcia a syr v nespotrebovateľnom množstve, všetko tesne pred alebo tesne po dobe spotreby, problém je na svete. Ja som sa s ním popasoval tak, že som urobil "letný plech". Najväčší problém receptu je prevádzka rúry v rozhorúčenom byte.

8
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Postup

  1. Všetky suroviny môžete variovať v ľubovoľných množstvách a pomeroch, podľa chuti a hlavne podľa obsahu komory či chladničky. Len pozor na rajčiny - ak ich bude priveľa, výsledkom môže byť vodnaté lečo. Ja som mal k dispozícii prakticky neobmedzené množstvo cukety, rajčín a vajec, francúzsky kozí syr po lehote spotreby, obyčajný eidam s podobným hendikepom, ešte použiteľnú mozzarellu, v bežnom živote nespotrebovateľné polkilové balenie kyslej smotany (dá sa nahradiť jogurtom alebo sladkou smotanou), a dva menšie baklažány. Bude to niečo ako musaka alebo lasagna, ibaže bez zemiakov či cestovín. Všetko sa naukladá do hlbokého plechu a dá sa zapiecť.
  2. Zeleninu som si nakrájal na plátky.
  3. Vymiešal som vajcia so smotanou, dochutil roztlačeným cesnakom, sušenými bylinkami, soľou a trochou vegety.
  4. Syry som nahrubo nastrúhal, mozzarellu nakrájal na plátky.
  5. Ukladal som zeleninu, syr a polotekutú zmes vajec so smotanou do vrstiev vo variabilnom pomere a poradí. Každú vrstvu zeleniny som posolil a okorenil čerstvo namletým farebným korením.
  6. Použil som hlboký plech, v ktorom zvyčajne pripravujem lasagne.
  7. Dal som zapiecť na cca 45 minút pri 200 stupňoch.
  8. Podával som s bielym pečivom a bielym vínom, posypané strúhaným parmezánom a ozdobené bazalkou. Môj bulharský švagor Vasil by to nazval "mandža", čo je ich univerzálny názov pre každú ťažko opísateľnú, ale prudko konzumovateľnú zmes pripravenú štýlom "eintopf". Ibaže on by sa z tejto bezmäsitej verzie asi nenajedol :-)