Zemiaková polievka

Letná krémová polievka s brokolicou a bezlepkovou cestovinou

Autor receptu: novalim

Aj v lete, keď už slnko zapadne, sa nám zažiada niečo ľahké a zdravé na večeru.* Jednou alternatívou je náš dnešný recept na letnú krémovú polievku s brokolicou. Zahustená je len zemiakmi, ale aby aj zasýtila, pridali sme do nej naše chutné bezgluténové cestoviny - mušličky. Vy si pokojne pridajte svoj obľúbený druh - písmenká, rezance, niťovky alebo hoci aj tarhoňu.

3
porcie
10 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. 1 šálka = 250 ml. Očistené nakrájané zemiaky spolu s mrkvou uvaríme na pare domäkka - použijeme hrniec s vodou a sitko, kde uložíme zeleninu a prikrytú varíme na pare alebo parný hrniec.
  2. Uvarené vložíme do hrnca. Pridáme kurkumu, cesnakový prášok, mletú papriku, citrónovú šťavu a na začiatok 1 šálku zeleninového vývaru. Rozmixujeme ponorným mixérom alebo priamo v elektrickom kuchynskom robote. Ak sa nám zdá polievka príliš hustá, postupne ju riedime vývarom do požadovanej hustoty. Na krémovú konzistenciu nám postačia max. 3 šálky vývaru. Podľa potreby a chuti osolíme, avšak, vývar je už slaný sám o sebe, tak so soľou narábame opatrne.
  3. Brokolicu rozdelíme na menšie ružičky a dôkladne umyjeme. Vložíme do vriacej jemne osolenej vody a na miernom plameni varíme pár minút do mierneho zmäknutia. Dávame pozor, aby sa nerozvarila, potom by sa v polievke rozpadla. Chceme ju zachovať jemne chrumkavú. Vhodná alternatíva pre zachovanie všetkých zdraviu prospešných látok je príprava brokolice na pare.
  4. Polievku naporcujeme do misiek alebo tanierov, pridáme brokolicu a podľa návodu uvarenú bezlepkovú cestovinu. My sme použili obľúbené bezgluténové mušličky.