Hovädzí sendvič

Leporelo sendvič s hovädzími hoblinkami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

K stolu, aj do prírody! Pre gazdiniaka, no týmto variantom „obloženého chlebíka“ sa zavďačíte aj deťom; dokonca aj tým, ktoré do jedenia musíte „prosiť“. Druh mäsa a finálnu úpravu si môžete voliť podľa vlastných chutí, obsahu komory, či špajze, ktorý Vám práve zavadzia vo voľnom pohybe po kuchyni. Jeden z množstva technologických krokov je však podmienkou obmedzujúcou a zároveň nutnou: použitý druh mäsa je potrebné, pred jeho následnou úpravou, trpezlivo dôkladne pokrájať na jemné „slížiky“!

2-4
porcie
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. v podstate je to všetko, čo som na prípravu týchto raňajok potreboval; chýbajú tam iba variabilné prvky na dokončenie sendvičov, ktoré si zostavíte podľa chutí jednotlivých členov Vašich ctených rodín
  2. z kúpeného kúska hovädzej roštenky som odstránil časti, ktoré „nelahodili mojemu oku”, umyl ho pod tečúcou studenou vodou, osušil a následne pokrájal na takéto „tenkie rezančoke”
  3. v panvici som rozohrial 2÷3 PL kukuričného oleja, ale vhodný je aj slnečnicový, či mix-rastlinný, na ktorom som zo 3÷4 minútky prudko orestoval pokrájané mäso, než sa postupne „pozaťahovalo” a na záver ho „korunoval” 1÷2 PL masla; priebežne som očistil a pokrájal väčšiu žltú cibuľu (pri pokuse # 2, jej ∑ zväčším minimálne „dupľom”, lebo po orestovaní, vložená v komplexe sendviča, chutí úžasne)
  4. orestované mäso so „zakvapkal” Worcester_sósom (Worcestershire sauce), premiešal, „okoštoval” a až teraz dochutil čerstvo mletým čiernym korením a soľou; po opätovnom ochutnaní
  5. som ho povyberal na pomocný tanier a odložil do vyhriatej rúry, aby ostalo teplé; na druhej panvici, opäť s 2÷3 PL oleja som orestoval cibuľu pokrájanú asi na 5 mm hrubé „mesiačiky”, ktorú som vo „finále”
  6. opäť „nadstavil” 1÷2 PL masla; nech Vás, prosím, nepohoršuje zlato-hnedá farba cibule, na jazyku i v „pusinke” Vás prekvapí príjemným „šmakom”
  7. nuž a polotovary mám prakticky hotové a môžem „kompletovať gazdiniakov sendvič”; krajce chleba (kto má chuť, môže si ich opiecť v hriankovači, alebo na suchej panvici) som ponatieral majonézou,
  8. na jeden krajec rozložil orestované teplé kúsky mäsa (boli uložené vo vyhriatej rúre),
  9. na neho orestovanú cibuľu,
  10. „zadekľoval” druhým krajcom, ozdobil halúzkou petržlenovej vňate, to kvôli Vám, aby výsledné dielo lahodilo aj oku a dobrú chuť!
  11. a komu sa nechce skladať takéto „leporelo”, naloží si obsahy panvíc „per partes” na tanier a zje všetko pomocou vidličky, ako ja „gádžo spod Šibenej hory v Košiciach”; ale starostlivé manželky a mamičky zvlášť sa ešte chvíľku môžu pohrať s listami romain šalátu, či rukolou, majonézou, kečupom, tatárskou omáčkou, alebo plnotučnou horčicou „Liptov” a pre svojich miláčikov a deťúrence poskladať netradičné raňajky, či občerstvenie na chalupe, chate i v prírode podľa vlastnej fantázie a chutí „kostovníkov a hladošov“.
  12. dnes Vám posielam pozdrav z Peorie s večerným pohľadom na naše ruže odfotené pomocou blesku.