Kysnuté koláče

Lekvárovo-čokoládové koláče (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné kysnuté cesto plnené obľúbenými plnkami :-) Lekvárom a čokoládou.

24 ks
porcií
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. Potom pridáme bielky, olej a v 3 dl mlieka napučané droždie. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka zapracúvame do cesta postupne podľa potreby. Vypracujeme polomäkké až mäkké, jemné, mastnejšie cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Cesto posypeme trochou múky a len upravíme do tvaru bochníka, už nemiesime! Cesto necháme cca 1-1,5 h na teplejšom mieste nakysnúť.
  2. Ako plnku si pripravíme oblúbený lekvár, alebo marmeládu, ale takú ktorá nevytečie počas pečenia. Ja tu mám jahodovú a marhuľovú, to sú naše obľúbené v koláčoch :-) Ďalej čokoládu a škoricu.
  3. Nakysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 5-6 mm, pokrájame podľa možnosti na rovnaké štvorce a každému štvorcu potrieme 2 okraje bielkom. Do stredu každého cesta dáme poriadne lekvár a vedľa položíme 1-2 kúsky čokolády. Na polovicu koláčov som na lekvár nasypala aj škoricu, je to výborná kombinácia :-) Napokon štvorce uzavrieme do tvaru trojuholníka a okraje len jemne pritlačíme, ono to bielko slúži ako "lepidlo", aby sa okraje pri pečení neotvorili a lekvár vám nevytečie :-)
  4. Koláče poukladáme na plech s papierom, natrieme žltkami, ktoré sme zmiešali s 2 PL oleja. Ak chcete môžte vrch posypať aj makom. Plech dáme užaj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 170 °C na cca 20 minút. Treba si to radšej sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.
  5. A tu sú už krásne upečené voňavé koláče ;-)
  6. Ešte teplé podla chuti môžeme posypať práškovým cukrom.
  7. Cesto je ľahučké, mäkké a veľmi chutné. Koláče sú najlepšie a najchutnejšie v deň pečenia :-) Prajem dobrú chuť.