Lekvárové perky (fotorecept)

Autor receptu: luliatko

je tu už niekoľko receptov na perky, väčšina však obsahuje aj vajíčko.. u nás sa robievajú perky iba z múky a zemiačikov:) toto cesto používame nielen na sladké maškrty (perky, slivkové "guľky", šúľance), ale aj ako príloha k mäsku na šťave s kapustičkou (knedlíky)..

Suroviny

Postup

  1. Už na začiatku by som chcela objasniť množstvo surovín - perky robievam do mrazu pre prípad núdze:) keď sa s tým už "babrem", nech to má aj nejaký efekt:). Takže uvaríme si zemiaky a po vychladnutí ošúpeme a pomelieme na mäsovom mlynčeku.
  2. ..čistá váha týchto zemiakov bola 2,25 kg.. preložíme na dosku a vmiesime múku.. cesto by nemalo byť veľmi lepivé aby sa nám s ním dobre pracovalo.. ja som použila až 1 kg múky..no, musím sa priznať, že z takejto veľkej dávky som ešte nerobila, nejako mi to ušlo:))..dalo mi to aj dosť práce kým som cesto vymiesila :)
  3. ..cesto som rozvaľkala a plnila slivkovým lekvárom..
  4. ..perky spájam vidličkou.. staré, ale dobré:)
  5. ..a tóľkoto ich vyšlo..
  6. ..väčšina išla do mrazu..ja si ich najprv takto poukladám aby sa nedotýkali a dám zmraziť na noc..
  7. ..zopár som aj uvarila.. rozpustila som aj masielko..
  8. ..no a už len ocukrím, pridám mletý mak a maslo..výborné.. dobrú chuť!:) na druhý deň som si pobalila do sáčkov už zamrznuté perky.. balievam tak po 10 kusov.. z tejto dávky mi vyšlo presne 105 kusov..