Lasagne s hovädzím mäsom a tromi druhmi syra (fotorecept)

Autor receptu: homemadetastywithlucy

Lasagne sa dajú robiť na rôzne spôsoby. Nám najviac chutia na bolonský spôsob. Samozrejme receptov nájdete tisíce. Tu je ďalší do zbierky.

4
porcie
25 minút
príprava
35 minút
na 220 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme omáčku. Slaninu nakrájame na malé kocky a dáme ju vyškvariť na panvicu.
  2. Slaninu odložíme a na vyškvarenej masti opražíme na jemno nakrájanú cibuľu.
  3. Pridáme mäso, soľ, rascu, koriander, provensalské bylinky, granulovaný cesnak a za stáleho premiešavania opekáme, až kým je mäso urobené.
  4. Keď je mäso hotové vrátime späť slaninu.
  5. Premiešame a vylejeme pomodoro (lúpané paradajky). Ja som tentokrát použila ochutené cesnakom, ktorý tam ale vôbec nebolo cítiť. Môžeme použiť aj krájané paradajky, alebo domáci kečup či pretlak. Ja vždy na vypláchnutie konzervy použijem trochu vody asi 0,5 - 1 dcl a vylejem ju do omáčky. Miešame a necháme prevrieť.
  6. Pridáme pretlačený cesnak a cukor. Ja som použila 3 PL, ale je dôležité ochutnávať a pridávať cukor postupne. Veľmi záleží od kyslosti paradajok. Omáčku ešte krátko povaríme a odstavíme.
  7. Do zapekacej misy (ja som použila klasické jenské sklo) uložíme lasagne. Niekto používa už predvarené. Ja používam surové nepredvarené. Horšie sa s nimi pracuje, keď ich potrebujete nalámať do určitého tvaru, ale dá sa to zvládnuť. Nie sú potom príliš rozvarené. Je ale dôležité mať dosť šťavy v omáčke.
  8. Na lasagne navrstvíme 1/3 mäsa.
  9. Nastrúhame mozzarellu.
  10. Tento postup zopakujeme ešte 2x. Mozzarellu zakryjeme lasagnami, navrstvíme mäso a nastrúhame údený eidam. Znovu uložíme lasagne, posledný diel mäsa a navrch nastrúhame eidam v hrubšej vrstve.
  11. Prikryjeme (vekom misy alebo alobalom) a pečieme na 220 stupňov 20 minút. Potom odokryjeme a dopekáme ešte 15 minúť alebo kým syr chytí peknú farbu.
  12. TIP 1: Pred podávaním necháme lasagne trochu vychladnúť, aby všetky šťavy vsiakli do cestovín.
    TIP 2: Lasagne si môžeme pripraviť aj deň dopredu. Vtedy ich ale nedopekáme 15 minút ale len 5 a ďalších 10 minút na druhý deň pred podávaním.
    Dobrú chuť!