Ľahučké sladké rožky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Plnené kysnuté rožky :-)

24ks
porcií
15-20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske si najprv lyzicou premiesame sypke suroviny a potom pridame 2 vajicka a 1 zltok,dobre zmäknute maslo(margarin),4pl medu,2dl jogurtu a napucany kvasok zo 4dl mlieka+50g drozdie+1kl Cukor.Cele to dobre premackame,prepracujeme,aby sme dostali mäksie a trocha lepkave cesto :-)
  2. Teraz si nalejeme trocha oleja do dlani.Potapkame cesto z vrchu a potom ideme cesto s naolejovanou rukou ponadhadzovat :-) akoby vybit :-)) Ako nadhadzujeme cesto jednou rukou(do lava),tak tocime misku stale dookola s druhou rukou (do prava).Spravte s miskou 5 koleciek,to staci :-)) a ak sa vam zacne uz cesto lepit na ruku,tak si dajte znova trocha oleja. Toto vybitie je velmi dolezite,lebo od neho je cesto vzdusnejsie a lahsie :-) Celkom ine,nez ked ho nevybijete. Po vybiti cesto ponadvyhujeme a podsypeme mukou a aj vrch poprasime mukou.Cesto zakryjeme utierkou a dame na 1-1,5h na teplejsie miesto nakysnut.Mozte zabalit misku aj do igelitoveho sacku,tak vam cesto vykysne rychlejsie :-)
  3. Zatial kym cesto kysne,si pripravime lubovolne plnky.Ja som pripravila orechovu(100g ml.orechy,citr.kora,med,skorica,trocha mlieka). A este aj skoricovu a kakaovu plnku,ale to som len zmiesala praskovy a krystalovy cukor zvlast s kakaom a zvlast so skoricou.A v jednej misticke si zmiesame aj 1vajicko s 2pl smotany a dobre to rozmiesame..tymto budeme rozky pred pecenim natierat..
  4. Cesto krasne nakyslo :-)
  5. Cesto vyklopime na pomucenu dosku(je lahucke a bublinkave) Potom ho rozdelime na 3 rovnake kusy,ktore kazde este raz premiesime do bochnika.Bochniky zakryjeme a nechame zasa 30minut podkysnut..
  6. Ja som ich aj zospodu udrziavala teple :-)) dala som pod ne utierku,niekedy zvyknem dat aj deku :-) ale zvrchu iba utierku..
  7. Vykysnuty bochnik vyvalkame na hrubku 5mm,natrieme orechovu plnku vsade,iba v strede vynechame taky mensi kruh.To preto,aby sa tam cesto vedelo riadne uzavriet a nevysla plnka von.Potom cesto pokrajame,ako pizzu,cize na 8 trojuholnikou :-) A nasledne "velmi zlahka" zkrutime trojuholnik do tvaru rozku :-)
  8. Tak isto spravime aj dalsimi dvoma bochnikmi..Natreme najprv olejom a posypeme hojne skoricovou plnkou.Mozte dat trosicku struhanky,ak chcete,ale nieje to nutne.Ked mame vsetky rozky hotove,poukladame ich na plech s papierom a lyzicou ponatierame rozky so smotanovym vajickom..Takto natrete ich nechame znova 30minut na teplejsom mieste podkysnut..Dbajte nato,aby naozaj podkysli,lebo inak nebude vysledne upecene cesto take lahucke,ako ma byt.Viem o com hovorim,mam s tym uz skusenosti :-)
  9. Teraz ich pekne podkysnute vlozime do rury,ktoru sme si rozohriali na 190°C na 15-20minut.Treba si to sledovat,lebo kazdy ma onieco inaksiu ruru.Mne sa piekli 15-17minut vrchny a spodny ohrev..
  10. Rozky sa v rure este viac nadvyhli a krasne upiekli :-) Su velmi lahucke a mäkke.Ak je rohlik tazsi,to znamena,ze pred pecenim riadne nepodkysli.Natierat ich nicim netreba,sami o sebe su mäkkucke ;-P
  11. Rozky su vyborne,cesto fantasticke :-) naozaj velmi odporucam vyskusat.Plnku si kazdy moze zvolit podla chuti.Podla chuti este posypeme rozky praskovym cukrom a mozme si na nich pochutnat :-) Su vynikajuce s kavou,alebo cajom ;-P Pravdaze aj s mliekom pre deti na ranajky,ci desiatu :-)