Lahodná lahôdková nátierka s polievkového mäsa pre Bábiku (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Je tomu už viac ako 33 rokov, čo som vymyslel tento „presvedčovací variant“ pre svoju dcérku – Bábiku. Dôkladne si dala záležať, a to už od malilinka, na kvalite mäsa. Nesmelo obsahovať žiadne prerastané časti, slaninu, loj, kožu, chrupavky a iné, podľa nej, nechutné „veci“. Uznal som jej nároky, ale som aj „šporovlivý" a tak vznikli moje lahodné lahôdkové nátierky. Nimi som „zabodoval“ aj u jej detí, mojich milovaných dvojčiat, čvorgľov, levov z Jazera, Lillynky a Samka i ostatných „kostošov".
6 (8÷12?) porcií |
30´ minút príprava |
Suroviny- 500÷600 g, z polievky mäso varené
Varená zelenina: - 0,5 ks cibuľa
- 0,5 ks, (turnipe) kaleráb
- 0,25 ks rutabaga
- 0,25 ks, buľva zeler
- 1 ks mrkva
- 1 ks petržlen
- 2 ks ružičkový kel
- podľa potreby za hrsť, , zelerová vňať a stonky petržlenová vňať
- 2 ks, na tvrdo vajcia
- 2 ks, varené z vajíčok žĺtky
- 1 ks, veľká uhorka sladkokyslá
- 2÷3 PL, doma zavárané (Salsa) lečo
- 2 PL horčica plnotučná
- 3÷5 PL, lahôdková čerstvá (syr tavený Bambino) majonéza
- 2÷3 PL kečup jemný
- g soľ
- podľa potreby korenie čierne mleté
Postup- na pracovný stôl pripravím všetky ingrediencie a zostavvu kychyňského robota (mixéra) na dosah rúk.
- zvlášť starostlivo preberiem mäso z polievky (tentoraz som mal hovädzie predné, prerastané rebrá, chvost a dva kuracie skelety); pozor na kosti_čky!
- podobne aj varenú zeleninu (množstvo nie je potrebné „preháňať”, lebo výsledný produkt by bol riedky), spolu s petržlenovou a zelerovou vňaťou i 2÷3 krátkymi „rapíkmi” zeleru.
- korenín nepotrebujem veľké množstvo, používam produkty z polievky, pokiaľ pripravujem nátierku iba pre deti, postačuje jemný kečup a tavený syr Bambino; ak iba pre dospelých (ako v tomto mojom prípade) nahradím ich Salsou, lahôdkovou majonézou a dochutím čerstvým MČK; ak pripravujem pre obe vekové kategórie miešam pre každú zvlášť v oddelených jenských misiach!
- mixoval som v menších dávkach (na 4 razy), pre každú som jednotlivé ingrediencie pokrájal na menšie kúsky a hotovú masu uložil do pomocnej misy, premiešal a na záver dochutil soľou a MČK.
- lahodnú chuť som zvýraznil pridaním 3÷4 PL majonézy, opäť premiešal,
- kuchyňskou „špachtľou” uhladil, ozdobil čerstvou petzržlenovou vňaťou a jahodami a na pár hodín (prikryté celofánovou fóliou) uložil do chladničky.
- Servírovanie: tak v tomto prípade sa môžem naozaj „predstaviť či predviesť” ako majster improvizácie. Touto nátierkou sa dajú naplniť a ozdobiť vajíčka na tvrdo, paradajky, paprika, čerstvé uhorky, ovocie a ovocné misy, salámové a šunkové „rolky i ružičky” a inšó, alebo
- natrieť na rohlíky, žemle, hrianky, toasty, obložené chlebíky či priamo na „burkovčak” chlebíka a na povrch pridať čerstvé MČK z „peprovacej bazuky” (toto je pre mňa!), alebo
- pre rôzne spoločenské, súkromné aktivity i chvíle s „pochúťkou” vo dvojici, na stôl so slávnostným prestieranim:
|