Zelerová polievka
Lahodná krémová sedano polievočka s medvedím cesnakom
Autor receptu: siuuu
Polievku zo stonkového zeleru (sedano) robievam často a rada, pretože je jednoduchá na prípravu a má jemnú chuť.*
Tentoraz mi zvýšila asi hrsť medvedieho cesnaku - tak som si povedala, že ho vyskúšam pridať ku koncu varenia do základnej
zelerovej zmesi. A výsledok ma veľmi milo prekvapil, medvedí cesnak okrem peknej farby dodal aj jemnú cesnakovú chuť a
tým tak akurát oživil jemnú chuť polievky.
3-4 porcie |
10 minút príprava |
25-30 minút tepelná úprava |
Postup
- Stonkový zeler umyjeme, osušíme a pokrájame na tenké mesiačiky hrubé cca 2-3 mm. Šalotku očistíme a pokrájame na drobno. Zemiak očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Vývar zohrejeme alebo použijeme čerstvo pripravený.
- V hrnci na miernom plameni rozpustíme maslo, pridáme pokrájanú šalotku a pokrájaný zeler, premiešame a prikryté dusíme na miernom plameni 10 minút - pozor zeler ani cibuľa nesmú zhnednúť. Následne pridáme pokrájaný zemiak, teplý vývar, prikryjeme a varíme 25 minút.
- Pridáme posekaný medvedí cesnak, premiešame a varíme ešte 5-7 minút. Potom rozmixujeme a prepasírujeme, pretože stonkový zeler má dlhé vlákna, ktoré sa úplne nerozvaria. Prepasírovanú zmes v prípade potreby dochutíme soľou a čerstvo mletým korením a teplé podávame - napríklad s krutónmi a mikrobylinkami ako ja.
- Výsledná chuť je jemná a chuťovo lahodná, s jemnučkou cesnakovou chuťou v pozadí.