Zelerová polievka

Lahodná krémová sedano polievočka s medvedím cesnakom

Autor receptu: siuuu

Polievku zo stonkového zeleru (sedano) robievam často a rada, pretože je jednoduchá na prípravu a má jemnú chuť.* Tentoraz mi zvýšila asi hrsť medvedieho cesnaku - tak som si povedala, že ho vyskúšam pridať ku koncu varenia do základnej zelerovej zmesi. A výsledok ma veľmi milo prekvapil, medvedí cesnak okrem peknej farby dodal aj jemnú cesnakovú chuť a tým tak akurát oživil jemnú chuť polievky.

3-4
porcie
10 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Stonkový zeler umyjeme, osušíme a pokrájame na tenké mesiačiky hrubé cca 2-3 mm. Šalotku očistíme a pokrájame na drobno. Zemiak očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Vývar zohrejeme alebo použijeme čerstvo pripravený.
  2. V hrnci na miernom plameni rozpustíme maslo, pridáme pokrájanú šalotku a pokrájaný zeler, premiešame a prikryté dusíme na miernom plameni 10 minút - pozor zeler ani cibuľa nesmú zhnednúť. Následne pridáme pokrájaný zemiak, teplý vývar, prikryjeme a varíme 25 minút.
  3. Pridáme posekaný medvedí cesnak, premiešame a varíme ešte 5-7 minút. Potom rozmixujeme a prepasírujeme, pretože stonkový zeler má dlhé vlákna, ktoré sa úplne nerozvaria. Prepasírovanú zmes v prípade potreby dochutíme soľou a čerstvo mletým korením a teplé podávame - napríklad s krutónmi a mikrobylinkami ako ja.
  4. Výsledná chuť je jemná a chuťovo lahodná, s jemnučkou cesnakovou chuťou v pozadí.